Stedendriehoek

‘Alles in handen voor die schone toekomst’

Andries Heidema neemt 9 juli afscheid als burgemeester van Deventer én als voorzitter van de Cleantech Regio. Hij laat ‘ons’ met een gerust hart achter, want er ligt een gezamenlijke Agenda Cleantech Regio, met concrete ambities en veel mooie plannen voor een energieneutrale regio en een circulaire economie.

“Wat hebben we in onze Cleantech Regio de afgelopen jaren meters gemaakt! Ondernemers, overheden en onderwijs hebben elkaar helemaal gevonden en hebben samen één Agenda gemaakt voor de komende jaren. Daarin staat hoe zij samen werken aan een energieneutrale regio en een circulaire economie. Maar: al kunnen wij samen veel, zonder u als inwoners halen wij onze ambities niet.”

Heidema geeft aan dat hij het geweldig vindt om te merken dat er steeds meer ideeën en initiatieven komen van inwoners uit de regio. “Zij zijn druk bezig met energiebesparing of wekken zelf energie op met hulp van zon of wind. Ook pakken steeds meer mensen de fiets. Goed voor de bereikbaarheid én onze schone leefomgeving. Pas hoorde ik dat een groep inwoners van Brummen zelf een voedselbos aanlegt. Een mooi voorbeeld van duurzame voedselvoorziening met sociale meerwaarde, want er doen veel mensen aan mee. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. Goed nieuws. Met elkaar kunnen wij echt werk maken van een schone toekomst.”

Afgelopen juni heeft Heidema samen met zijn collega’s van de regio’s Twente en Zwolle in Den Haag ‘Kansen in Overijssel’ aangeboden. “We dagen het Rijk uit om ook te investeren in de groeiende regio’s van Overijssel. Hier in onze regio brengen wij onze economie en ecologie in balans en daarmee versterken we ook het ondernemersklimaat voor onze bedrijven. Ik hoop van harte dat ‘Den Haag’ gehoor geeft aan onze oproep. Ondertussen gaan wij in de Cleantech Regio natuurlijk gewoon dóór. Ik zeg ‘wij’, want ik stop wel als burgemeester en voorzitter van de Cleantech Regio, maar ik blijf hier wonen. En vanuit mijn rol als Commissaris van de Koning in Overijssel blijf ik onze Cleantech Regio natuurlijk op de voet volgen.”

Benieuwd naar de Agenda Cleantech Regio? Kijk dan op www.cleantechregio.nl