Stedendriehoek

Al massale blik op het blik

DEVENTER – In de openingsweek van de expositie ‘BLIK. Van conserven tot kunst’ hebben bijna 900 bezoekers Museum De Waag bezocht. Deventer is sinds 1919, dit jaar dus al honderd jaar lang, een echte Blikstad. Ter ere van dit jubileum én om de veelzijdigheid en het belang van blik te tonen, is de expositie tot 1 maart 2020 in Deventer te zien.

Woep Möller, CEO Ardagh Group (voormalig Thomassen & Drijver), zei het al: “Als het metaal vandaag de dag zou zijn uitgevonden, zou het dé verpakkingssensatie van de 21e eeuw zijn.” Blik is namelijk erg duurzaam; maar liefst 97% wordt gerecycled. In het licht van de wereldwijd toenemende plastic soep, is het gebruik van blik een goede optie. En dat voedsel uit blik minder vers en lekker is? Dat ontkrachten tien Deventer koks die koken uit én serveren in blik.

Blikproeverijen in kelder museum
Als onderdeel van de expositie worden op elf zondagen tussen 15.00 en 15.30 uur blikproeverijen in de kelder van Museum De Waag georganiseerd. Bezoekers aan de tentoonstelling kunnen hieraan gratis deelnemen. Kijk op www.museumdewaag.nl voor de data. Elke donderdag en zondag start er om 14.00 uur een rondleiding door de expositie. Een ervaren gids vertelt over Deventer als blikstad, design, de culinaire mogelijkheden en duurzaamheid van het metaal. De rondleiding is gratis voor museumbezoekers.

Koken uit blik
Steeds meer restaurants koken met voedsel uit blik. In Zuid-Europese landen is het al lange tijd een hype om zelfs ín blik te serveren. In landen als Portugal en Frankrijk zijn ‘can stores’ dan ook de gewoonste zaak. Niet gek, want voedsel uit blik is soms zelfs verser dan groente bij de groenteboer en bevat geen conserveringsmiddelen.

Deventer chefs hebben speciaal voor de expositie BLIK een recept op de kaart gezet waarin minstens één ingrediënt uit blik komt. De receptenkaarten zijn verkrijgbaar in de expositie en de gerechten zijn te bestellen in de restaurants. Deelnemende restaurants zijn: Hotel Huis Vermeer’t ArsenaalRestaurant BouwkundeBoasEngel & BengelHans & GrietjeSandton IJsselhotelDe Keizerskroon en Chez Antoinette. De recepten zijn verkrijgbaar bij Museum De Waag en bij de deelnemende restaurants.

Museum De Waag is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.museumdewaag.nl. Facebook: @museumdewaag, Instagram: @museumdewaagdeventer