Stedendriehoek

18 koren zingen alle 18 missen van Mozart in één weekend

ZUTPHEN – Nederland heeft een wereldprimeur. Nooit eerder werden alle 18 missen van Mozart gezongen in één weekend en op één locatie. Deze week gaat het gebeuren in Zutphen. Van 23 tot en met 26 mei worden in de Walburgiskerk álle missen van Mozart gezongen.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) was een uitzonderlijk begaafd componist die in zijn leven onder meer 18 missen schreef, waaronder het wereldberoemde Requiem. Deze missen zijn inmiddels door duizenden koren over de hele wereld gezongen. En nog steeds zijn ze overal te horen. Maar nog nooit waren ze allemaal in één weekeinde en op één locatie te beluisteren. Tot nu.

Uniek project
Mozart in Zutphen is een bijzonder en groots project. Met zo’n 1000 zangers, bijna 60 orkestleden, 20 solisten, 20 kilo bladmuziek, 18 dirigenten en tientallen vrijwilligers om alles in goede banen te leiden wordt het een wereldprimeur met wereldklasse. De 18 missen, inclusief het requiem, worden gezongen door 18 verschillende koren. Elk koor neemt één mis voor zijn rekening. Voor initiatiefnemer Ben Wamelink komt daarmee een lang gekoesterde wens in vervulling. ‘De muziek van Mozart raakt en is van alle tijden. Mozart in Zutphen is dan ook een eerbetoon aan zijn werk en een geweldige kans voor velen om van zijn muziek te genieten.’ Er doen onder meer vijf koren uit Zutphen zelf mee, maar ook koren uit Enschede, Wageningen, Zwolle en Nijmegen. De 18 missen worden gezongen tijdens vijf concerten.

Professionele solisten en musici
Alle koren worden begeleidt door het Parnassus Ensemble. Dit ensemble bestaat uit professionele musici van Het Gelders Orkest, Combattimento en het Meander Kwartet. Daarnaast worden de koren versterkt door vier topsolisten; Johannette Zomer, Peter Kooij, Margot Oitzinger en Marcel Reijans. Ook aanstormende talent krijgt de ruimte tijdens Mozart in Zutphen. De acht Young professionals die ook enkele solopartijen op zich nemen zijn Stefan Kennedy, Serena Perez, Jouke Wymenga, Eske Tibben, Tinka Pypker, Marleen van Os, Jonathon Adams en Francis Ng.

Historisch Zutphen
Het decor voor dit eerbetoon aan Mozart is de Walburgiskerk in Zutphen. Hanzestad Zutphen, in 2017 winnaar van de BNG Erfgoedprijs, staat bekend om haar prachtige historische binnenstad met de Walburgiskerk als kloppend hart. De Walburgiskerk is een van de belangrijkste kerken van Nederland en maakt deel uit van het grootste Museum van Nederland. De kerk herbergt de Librije, één van de twee nog resterende kettingbibliotheken in Europa. Daarnaast hangt er een unieke kaarsenkroon uit 1395 en het Henrick Baderorgel in de kerk behoort tot de mooiste orgels van Nederland. Wamelink: ‘De Walburgiskerk is een prachtige locatie die recht doet aan de muziek van Mozart. Hierdoor wordt Mozart beluisteren nóg aangenamer.’

Kaarten voor Mozart in Zutphen zijn verkrijgbaar via www.mozartinzutphen.nl.