Stedendriehoek

Zonnige lancering Camper Deef: het buurthuis op wielen

DEVENTER – Camper Deef is het rijdend buurthuis van Deventer. Een plek waar elke Deventenaar welkom is en waar je je thuis mag voelen. Het vakantiegevoel op eigen stoep. Op 8 mei is Camper Deef gedoopt op het Grote Kerkhof (voor het gemeentehuis) door wethouder Rob de Geest. Daarna vertrok Camper Deef naar de eerste wijk: Knutteldorp. In de komende tijd gaat Camper Deef op reis naar De Hoven, het Centrum, Rivierenwijk, Bathmen en de Vijfhoek en daarna nog vele andere wijken en dorpen van Deventer.

Waarom Camper Deef?

Uit onderzoek van de GGD onder ruim 15.000 Deventenaren blijkt dat 46% zich regelmatig sociaal of emotioneel alleen voelt. En 13% voelt zich zelfs ernstig eenzaam. De 24 partners die aangesloten zijn bij het netwerk Deef hebben de krachten gebundeld en zetten zich in voor een gezamenlijke, meerjarige aanpak. Kartrekker Elise Steunebrink van Deventer Doet legt uit: “De gezamenlijke keuze voor een rijdend buurthuis is gebaseerd op een succesvolle Rotterdamse aanpak. Stichting De Tijdmachine, een van de partners in Deef, is grondlegger hiervan. Een campertour vorig jaar in drie wijken in Deventer werd zo goed ontvangen door zowel inwoners als samenwerkende partijen, dat het dit jaar wordt voortgezet met een eigen Deventer camper.”

Inmiddels heeft de aanpak ook landelijk een grote prijs gewonnen, de ZorgSaam Wonen Award 2022 van onder andere het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Een aantal (grote) steden in Nederland volgt de ontwikkeling in Deventer met interesse en kijkt naar een soortgelijke aanpak.

Tijd voor elkaar

Op de eerste dag had Camper Deef een vliegende start. Nieuwsgierige buurtbewoners kwamen kijken en genoten van een kopje thee/koffie, wat lekkers en een praatje of een goed gesprek. Het initiatief werd warm ontvangen en de camper werd aan alle kanten bewonderd. De partners spraken met 29 Deventenaren en er werden drie mensen meteen al verder op weg geholpen met hun sociale wens. Door de uitnodigende sfeer rond de camper sluit iedereen gemakkelijk aan en komen de partijen met Deventenaren in gesprek die ze normaal gesproken niet snel tegen het lijf lopen. “Initiatieven als dit worden te weinig aangeboden”, aldus een dame die even kwam buurten. “Gewoon in rust even tijd voor elkaar hebben.”

Ontmoeten en verbinden

Lin van Mourik van Stichting De Tijdmachine: “We nodigen ook altijd uit aan de deur. Zo weten mensen dat we er staan en wat er te doen is. Camping life werkt aanstekelijk: rust, gezelligheid en tijd voor elkaar. Bezoekers vertellen elkaar over leuke weetjes, uitjes of evenementen in de stad. Je leert en hoort een hoop over Deventer op zo’n dag. Deventer bruist van de mooie initiatieven en leuke buren en die helpen we graag verbinden. We proberen erachter te komen in een gesprek of iemand sociale wensen heeft en kijken dan of we die kunnen helpen uitkomen. Een familielid dat je lang niet hebt kunnen zien, weer eens bezoeken bijvoorbeeld. Als we een ideetje opperen en we zien iemands ogen glinsteren, dan weten we dat we op de goede weg zitten.”

Voor meer informatie: www.deefdeventer.nl (Foto: Rob de Jong)