Stedendriehoek

Zinvol omgaan met ouder worden

Naarmate de mens ouder wordt dringt de vraag naar betekenis en bestemming zich nadrukkelijker op. Een vraag gericht op het nu, op de nabije toekomst en het verleden: wat heb ik bijgedragen, wat laat ik na, waarin ben ik van betekenis?

De Veritas Odd Fellow-loge in Deventer heeft onder de titel ‘Dan maak je maar zin…’ een lezingencyclus georganiseerd. In het kader van deze cyclus houdt Wouter ter Braake op  zondagmiddag 14 mei een lezing over zinvol ouder worden. Centraal staan vragen als ‘hoe kunnen we zinvol omgaan met ouder worden en met de oudere mens?’ en ‘hoe vind en houd je zin in oud zijn?’

Ter Braake staat stil bij beperkende overtuigingen over oud zijn en bij leeftijdsdiscriminatie. Hoe kun je je wapenen tegen eenzaamheid en je teweerstellen tegen opvattingen dat oud zijn gepaard gaat met nutteloosheid? Bij Ter Braake rijpte het inzicht dat zinvol ouder worden alles te maken heeft met de vraag naar zin en betekenis van het zijn zelf en met zin en betekenis van lijden.

Ter Braake leerde om ‘pijn in de ogen te kijken en achter pijn te kijken’. Het bracht de ontdekking dat in (mentale) pijn levenslessen en geluk schuilen. Hij stelt: ‘Leven bevat geluk en bevat momenten van lijden. Hoe ouder de mens, hoe meer het inzicht rijpt dat geluk vaak pijnlijk geluk is’.

De lezing wordt gehouden in het Thomas Wildey Huis van de Veritas Loge aan de Jac. P. Thijsseweg nr. 100, 7414 AE in Deventer. Parkeren s.v.p. op het parkeerterrein van het Etty Hillesum Lyceum aan de overkant van het Thomas Wildey Huis. De zaal is open vanaf 14.30 uur. Aanvang 15.00 uur. Sluiting om 17.00 uur Toegang € 10. Iedereen is welkom. Reserveren is aan te bevelen: tel. 0570-542350 of 0575-523209, of email: geersepmi@gmail.com