Stedendriehoek

Zeemansliederen en stemmige koraalmuziek

GORSSEL – Op zondag 16 september om 15.00 uur staat het orkest De Harmonie samen met het shantykoor Op Koers in het openluchttheater te Gorssel.

Zowel het koor als het orkest zijn geen onbekenden in Gorssel en omgeving. Beiden staan daar niet voor de eerste keer; bij de opening van het theater in 2013 waren zij ook al van de partij. Het belooft een gezellige middag te worden met enthousiaste slagwerkers, hout- en koperblazers van het orkest dat dit jaar 110 jaar bestaat. De mooie mannenstemmen van het shantykoor vertolken vooral liederen die vroeger op zeilschepen gezongen werden om het werk te verlichten. Het koor en het orkest treden zowel zelfstandig als ook samen in het theater op.

Muziek maken, plezier, bijzondere uitvoeringen en tradities gaan bij het springlevende orkest De Harmonie hand in hand. Het orkest heeft ongeveer vijftig leden. De allerjongsten spelen in een blokfluitgroep en de jeugd speelt mee in het jeugdorkest, waarvan velen al snel doorstromen naar het grote orkest. Binnen het orkest tref je muzikanten aan van 15 jaar, maar ook nog van ruim 80. Het is een orkest met een breed repertoire: klassieke stukken, stemmige koraalmuziek, maar zeker ook swingende hedendaagse popmuziek staat op de lessenaars en wordt met hoorbaar plezier en veel enthousiasme gespeeld. Veel verschillende muziekstijlen worden deze middag dan ook ten gehore gebracht.

Shanty’s zijn liederen uit de tijd van de scheepvaart en werden vroeger vooral op zeilschepen gezongen om het vaak eentonige werk te verlichten. Al zingend ging het hijsen van het anker, het bijzetten van de zeilen of het laden en lossen een stuk gemakkelijker. Shantykoor Op Koers bestaat uit ongeveer zestig mannen die met enthousiasme en veel zangkwaliteit, onder de bezielende leiding van dirigent Tijme de Boer, regelmatig optreden. Ze zingen over de zee, het ruige leven aan boord van de schepen, woeste stormen, schepen die ten onder gaan, afscheid nemen, heimwee naar huis en vrouw, over drank en vermaak in de havens. Dit repertoire wordt aangevuld met andere liedjes die passen in de klankkleur en de sfeer van het koor.

Het openluchttheater bevindt zich in de kom van Gorssel, op de hoek van de Esdoornlaan en de Molenweg. De toegang is vrij, maar een bijdrage in de ‘melkbussen’ bij de uitgangen wordt op prijs gesteld. Het concert op zondag 16 september begint om 15.00 uur en vanaf 14.30 uur staat de koffie en de thee klaar. Bij slecht weer vindt de voorstelling plaats in ’t Trefpunt aan de Molenweg 53-55. Voor meer informatie: www.openluchttheatergorssel.nl