Stedendriehoek

Wooncoaches geven mensen richting en houvast

DEVENTER – De wooncoaches van Deventer Energie hebben inmiddels ruim honderdtwintig eigenaar-bewoners van Deventer op weg geholpen met energie besparen en duurzame energie opwekken. Uit onderzoek blijkt dat mensen de gratis service hoog waarderen en dat de rapportages richting en houvast geven, waardoor mensen daadwerkelijk aan de slag gaan.

De wooncoaches komen bij de mensen thuis, luisteren naar de problemen die mensen in hun woning ervaren en denken breed mee in oplossingen. De bezochte mensen waarderen vooral de deskundigheid van de wooncoaches. Naast vragen als ‘hoe kan ik mijn woning zonder aardgas verwarmen’, ‘is een warmtepomp in mijn geval een goede optie’, ‘waardoor heb ik zo’n hoog stroomverbruik’, ‘kan ik zonnepanelen op mijn dak plaatsen’, kijken wooncoaches ook naar vragen als ‘hoe kan ik langer in mijn woning blijven wonen?’ De respondenten waarderen de uitgebreide, onafhankelijke rapportages die richting en houvast geven. Dat de wooncoaches geen commercieel belang hebben en dat de service gratis is, verrast vrijwel iedereen in positieve zin. Subsidie vanuit de Gemeente Deventer en de Provincie maakt dit mogelijk.

Grote stimulans
Een groot deel van de mensen weet na het bezoek van de wooncoach wat ze wil, ervaart het bezoek als een grote stimulans en gaat daadwerkelijk aan de slag met isoleren, HR++ glas plaatsen en zonnepanelen aanschaffen. Er is ook een deel dat eerst met de ‘gemakkelijke’ maatregelen aan de gang gaat en de maatregelen die meer investering vereisen om diverse redenen nog uitstelt.  

Gemeente Deventer heeft tot doel gesteld in 2030 energieneutraal te zijn. De wooncoaches-service beoogt eigenaar-bewoners van Deventer op gang te helpen, zodat zij weten hoe ze in actie kunnen komen. Meer informatie over de dienstverlening is te vinden op www.deventerenergie.nl/energieloket.