Winacties

Multimediale focus op kleurrijk India

DEVENTER – Na ruim veertig jaar neemt Chris Hinze afscheid van het theater, en wel met een spiksplinternieuwe solo-concertproductie: Incredible India! De fluitist, componist en reiziger maakt ieder jaar aan de hand van zijn reizen een productie, met optimaal gebruik van multimedia. Hinze komt woensdag 16 oktober om 20.30 uur naar de Deventer Schouwburg.

Voor zijn laatste productie reisde Hinze maandenlang door India, waar hij sinds 1974 kind aan huis is. In dat jaar kreeg hij Bansuri-fluitles in Bombay van de legendarische meesterfluitist Ragunath Seth. Het was liefde op het eerste gezicht en sindsdien toog de fluitvirtuoos om de twee à drie jaar naar dit betoverende land vol tegenstellingen.

In zijn voorstelling neemt Hinze de bezoekers mee naar de onbekende, fascinerende en kleurrijke wereld van 1,5 miljard Indiërs. Hun bizarre leven te midden van de overvolle grote steden, hun chaos, armoede en rijkdom, de overweldigende natuur, de talrijke Hindoeistische tempels en paleizen en de prachtige stranden en eilanden.

Chris Hinze vertelt: “India is geen land om te begrijpen. Het is op alle vlakken overweldigend. Een vat vol tegenstrijdigheden. Het overkomt je. Je raakt er niet over uitgepraat. Het is liefde op het eerste gezicht of je rent gillend weg, om daarna toch tot de slotsom te komen dat India onvergelijkbaar fascinerend is…en je tenslotte blijft. India is niet alleen de Taj Mahal of de paleizen in Rajastan, de hippiescene in Goa, de Kerala Backwaters, de Himalaya of de talrijke stranden. Nee, het is oneindig veel meer. Neem alleen al Delhi of Mumbai: heftig, chaotisch opdringerig, luidruchtig, onwelriekend, smerig, maar o zo fascinerend. Met geen enkel land te vergelijken. Totale chaos in optima forma. Fantastisch! It’s a way of life. Daartegenover staat de vriendelijkheid en de ongelooflijke verdraagzaamheid. En niet te vergeten het grote verschil tussen rijk en arm.”

Chris Hinze heeft besloten om na het volgend seizoen een punt achter de theaterproducties te zetten. Hij wil zich wijden aan zijn boek en aan reizen. Met deze allerlaatste theatervoorstelling hoopt hij iedereen zijn liefde voor India een beetje mee te geven door middel van muziek, film, verhalen en anekdotes. Tijdens de voorstelling worden op een groot scherm indrukwekkende videobeelden in combinatie met fluitspel, backingtracks, collages en persoonlijke verhalen samengesmeed tot een boeiend schouwspel.

Lezers van Nieuwsblad Stedendriehoek maken kans op de laatste cd van Chris Hinze, door uiterlijk maandag 14 oktober 12.00 uur een e-mail te sturen naar winactie@stedendriehoek.nl.