Stedendriehoek

Vrouwen vieren vrijheid in bibliotheek

DEVENTER – Op zondag 8 maart wordt weer stilgestaan bij de internationale vrouwendag. Dit jaar staat deze dag landelijk in het teken van 75 jaar Vrijheid. En in Deventer heeft het organiserend comité daar ‘Economische Zelfstandigheid van de Vrouw’ als tweede thema aan toegevoegd. De dag wordt gevierd in Bibliotheek Centrum, Stromarkt 18, van 13.30 tot 17.00 uur.

“Wij leven in Nederland al 75 jaar in vrijheid, in vrede en zonder oorlog en dat is in de huidige tijd, in de wereld waarin wij nu leven heel bijzonder. Maar ook in onze stad met ruim tachtig nationaliteiten leven veel mensen die de laatste jaren zijn gevlucht voor oorlog(en) uit hun vaderland en in Nederland een nieuwe toekomst willen opbouwen”, vertelt Catja Stapper.

Een wereld te winnen
“Hoe groot is de vrijheid van vrouwen in economisch, sociaal en maatschappelijk perspectief? Zijn we gelijkwaardig met de man binnen alle culturen en nationaliteiten? Wij weten dat daar nog een wereld te winnen is. Termen als diversiteit, vrouwenquotum, loonkloof en gelijke behandeling zijn de afgelopen decennia veelvuldig gepasseerd. De verschillen zijn groot; daarom moeten we de belangen van vrouwen blijven onderstrepen en is de bewustwording noodzakelijk voor alle generaties.”

Inspirerende middag
Op 8 maart wordt van 13.30 tot 17.00 uur in de bibliotheek een programma voor, door en met vrouwen georganiseerd: een inspirerende middag met lezingen en een debat waarin economische zelfstandigheid een grote rol speelt met prikkelende stellingen. Aanwezig zijn onder anderen Alice van Diepen (directeur/bestuurder Bibliotheek Deventer), Keklik Yucel (directeur/eigenaar KY Consultancy & Artikel 1 in Actie), Liesbeth Grijsen (wethouder gemeente Deventer), Huri Sahin (Raad voor het Openbaar Bestuur), Ellen Schild (architect bij Studio Groen+Schild), Nuran Florissen (oprichtster van Vrouwen voor Elkaar), drs. C.A. Boonstra (feministisch theologe) en Vera Bon (singer-songwriter). De entreeprijs bedraagt 5 euro, uitsluitend contant te voldoen.

Voor meer informatie: facebook.com/acht.maartdeventer.9