Stedendriehoek

‘Vooral veel lol en liefde voor de koers’

DEVENTER – Het bestuur van de Stichting Koers & Cultuur knikt tevreden. Hun Ronde van Vedett heeft anno 2018 bereikt wat in 2015, bij de oprichting van de stichting, werd beoogd: een wielerwedstrijd in en om het Bergkwartier die veel meer is dan een rondje fietsen. Na twee succesvolle edities belooft de derde uitgave nóg spectaculairder te worden. Naast een uniek koersprogramma op tweede paasdag, maandag 2 april, heeft de Stichting Koers & Cultuur alles in het werk gesteld om van het hele weekend een beleving te maken.

Bestuursvoorzitter Gerrit Wansink, secretaris Jan-Willem Klink en penningmeester Mark Bakker kijken reikhalzend uit naar de derde editie van hun geesteskindje. “We bieden nu nog meer kwaliteit in Vlaamse sfeer. Het wordt één grote uiting van vooral veel lol en liefde voor de koers.” Klink, die vlakbij de Brink woont, toont zich gecharmeerd van de krappe gangetjes en paadjes die de deelnemers op de racefiets moeten overwinnen. “Dat vind je bij de criteriums in Vlaanderen ook. Dat geeft zon wedstrijd een ziel.”

Er zijn op tweede paasdag diverse wedstrijdcategorieën maar enorm verrukt blijkt het organiserende trio met de deelname van de G-renners. “Die komen werkelijk overal vandaan: uit Terneuzen uit Alkmaar ze maken er met familie en vrienden gewoon een gezellig uitje van. We hebben in deze rubriek nu al twintig deelnemers!” Iedereen vanaf 6 jaar mag meedoen maar zelfs voor de nóg jongeren is er een wedstrijd met loopfietsen. Het totale deelnemersveld zal hoogstwaarschijnlijk rond de vijfhonderd aantikken. “De diverse rubrieken lopen ook al prima vol alleen de dames kunnen nog wel een boost gebruiken. En in iets mindere mate ook de G-renners en de jeugd tot 16 jaar.” En hoewel de term ‘wedstrijd’ al regelmatig is gevallen is de Ronde van Vedett a priori niet competitief. “Het is puur voor de lol met als prijs het bier van Vedett.”

Maar dat is pas op maandag 2 april. Om alvast in de stemming te komen verzorgt de stichting op vrijdag 30 maart in samenwerking met Filmhuis de Keizer vanaf 19.00 uur een filmavond. “Deze begint al lekker want bij binnenkomst krijgt iedere bezoeker een gratis biertje van Vedett aangeboden. Proost!” Vervolgens zal voorzitter Wansink van Stichting Koers & Cultuur het woord nemen en de aanwezige prominent voorstellen. Wie dit is houdt het bestuur nog even geheim. Daarna is het tijd om de films te starten. “In elk geval draaien we de Vlaamse film Café Derby en daarnaast ook nog een sportfilm. Welke? Houd hiervoor de komende tijd de website en Facebookpagina in de gaten.”

Op zaterdagavond 31 maart gaat het dak eraf in De Hip. Met de vedetten Joop Zoetemelk en Hennie Kuiper kan dit niet anders dan succesvol worden. Een editie van Bureau Sport maar dan in Vedett-stijl. Want niemand minder dan Frank Evenblij zal vanaf 20.30 uur de avond aan elkaar praten en de bezoekers trakteren op de avond van hun leven. De kaartverkoop voor deze avond is inmiddels geopend en het loopt storm. Zondag 1 april eerste paasdag is er dan Fietsen met Joop een toertocht onder leiding van Joop Zoetemelk. Hiervoor geldt: vooraf inschrijven want er is beperkte deelname.

“Op tweede paasdag is het dan zover: de Ronde der rondes vindt plaats op de Brink. Om 12.00 uur zal de Ronde worden geopend met de dikke-bandenrace voor de jeugd. Gevolgd door ATB racefietsen en retrofietsen. Met 16 heats van een kwartier kunnen we spreken van een bomvol programma. Daarnaast kan het publiek zich vermaken in het allerkleinste café van Nederland. Gezellig en intiem. Hoe klein? Met een vriendengroep van zes man zit het al vol.”

Met het uitgebreide en vooral zeer gevarieerde programma hoopt de stichting de bezoekers te binden aan het evenement en de mensen ook voor langere tijd op de Brink ‘vast’ te houden. “We willen de mannen redden van een bezoek aan de Meubelboulevard” lacht Klink hardop. “Maar bovendien past de Ronde van Vedett uitstekend in Deventer als Evenementenstad. Compleet met het Vlaamse Frietkot met allerlei Belgische snacks. Kortom een heel laagdrempelig gebeuren met een geweldige sfeer.” 

Voor meer informatie: www.rondevanvedett.nl . Ook vrijwilligers kunnen zich via deze site opgeven want de Stichting Koers & Cultuur kan nog veel handen gebruiken voor onder meer de opbouw van het parkoers.