Stedendriehoek

Volwassenen luisteren naar de kinderen

DEVENTER – Ook dit jaar zijn er weer talloze monumenten in Deventer te bezichtigen tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 8 en zondag 9 september. Voor dit weekend is Deventer Verhaal op zoek naar JuniorGidsen die bezoekers kunnen rondleiden bij Museum De Waag en Het Geert Groote Huis.

Kinderen krijgen hiervoor een uitgebreide training tot gids, waarna zij bezoekers alles kunnen vertellen over deze monumentale locaties in de stad. Voor schoolklassen (groep 7 en 8) biedt Deventer Verhaal tevens een educatief programma aan in het kader van Open Monumentendagen op vrijdag 7 september.

Tijdens de Open Monumentendagen schakelt organisator Deventer Verhaal altijd de hulp in van zogenoemde JuniorGidsen, speciaal opgeleide jonge gidsen die de bezoekers meer kunnen vertellen over monumenten in de stad. Na drie trainingsbijeenkomsten kunnen zij geïnteresseerden alles vertellen over de historie en achtergrond van de Waag en Het Geert Groote Huis.

Deventer Verhaal verzorgt informatiebijeenkomsten voor belangstellende kinderen. Voor beide locaties worden twee bijeenkomsten gehouden van 16.00 tot 16.45 uur. Dinsdag 3 en woensdag 4 juli: Museum Geert Groote Huis (één middag naar keuze); woensdag 4 en donderdag 5 juli: Museum De Waag (één middag naar keuze). De trainingsbijeenkomsten zijn op 4, 5 en 6 september, op beide locaties van 16.00 tot 16.45 uur. Minimaal twee keer verplichte deelname. Op zaterdag 8 september tussen 13.00 en 16.00 uur geven de JuniorGidsen de rondleidingen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Katja Wieland, projectmedewerker Deventer Verhaal, via e-mail openmonumentendag@deventerverhaal.nl of telefoon 0570-855950.

Klassendag
Zes monumentale panden openen op vrijdag 7 september hun deuren voor schoolklassen uit het basisonderwijs. De programma’s zijn bestemd voor de groepen 7 en 8. In Deventer wordt de Klassendag gecoördineerd door Deventer Verhaal.

Klassendag is een unieke kans voor schoolklassen om een monument te bezoeken. Zo kan er een bezoek worden gebracht aan Het Kunstenlab,  Geert Groote Huis, Burgerweeshuis, Archeologisch depot, Museum De Waag en de historische schepen in het Havenkwartier. Op elke locatie is een educatief programma voor de kinderen samengesteld in de vorm van bijvoorbeeld een spel, een verhaal, een rondleiding of een andere activiteit.

Deelname aan Klassendag is gratis, maar er is een beperkt aantal plaatsen. Voor meer informatie, kan men ook contact opnemen met Katja Wieland via de eerder genoemde opties.