Stedendriehoek

Vijf Sallandse projecten van start met Leaderbijdrage

DEVENTER/REGIO – Vijf projecten in Salland kunnen van start met een eenmalige Leaderbijdrage van de Europese Unie, provincie Overijssel en de betreffende gemeenten. De projecten dragen bij aan een vitaal en duurzaam Salland.

Salland is één van de ruim 3.000 Leadergebieden in Europa en kan gebruik maken van de Europese middelen voor plattelandsontwikkeling. Vanaf 2016 tot nu toe ontvingen al 37 Sallandse projecten een Leaderbijdrage. Nu zijn er weer vijf projecten goedgekeurd:

Kiek’n in de kök’n Heeten

Samen eten verbindt, zo ook vinden Peter Schoorlemmer en Maureen Fakkert uit Heeten. Met het project Kiek’n in de kök’n willen zij vluchtelingen en statushouders in Salland een zinvolle plek bieden. Samen eten maken, samen aan tafel en ondertussen kennis maken met de Nederlandse taal en cultuur. Evengoed kunnen Sallandse bewoners in contact komen met de Arabische, Afrikaanse of Oost-Europese keuken. Peter en Maureen willen de deel van de boerderij verbouwen in een ontvangst- en werkruimte. De werkruimte leent zich voor het maken van allerlei gerechten en voor lokale zuivelverwerking. Ook willen ze de deuren openzetten voor groepen vanuit het onderwijs en de zorg. Het project ontvangt een Leaderbijdrage van €100.000 (50% EU, 25% provincie Overijssel en 25% gemeente Raalte).

Duurzaam en toekomstbestendig zwembad ’t Siel Luttenberg

Zwembad ’t Siel in Luttenberg is een laagdrempelige sportieve ontmoetingsplek voor mensen van verschillende leeftijden. Het buitenbad draait volledig op vrijwilligers en is financieel gezond. ’t Siel dateert uit 1979 en is daarom aan het nodige onderhoud toe om het toekomstbestendig te maken. Zo gaat de stichting het instructiebad vernieuwen, een nieuwe chlooropslag plaatsen en glijbanen en speeltoestellen vervangen. Een efficiënte, energiezuinige zuivering en verwarming is hier onderdeel van. Daarnaast wil het met nieuw aanbod als baantjeszwemmen, aquagym en een zwemvierdaagse nieuwe doelgroepen aantrekken. Met de investeringen kan Luttenberg en omgeving weer tientallen jaren zwemplezier beleven. Het project ontvangt een Leaderbijdrage van €65.000 (50% EU, 25% provincie Overijssel en 25% gemeente Raalte).

Verslingerd aan Smakelijk Salland

Verslingerd aan Smakelijk Salland is een unieke samenwerking tussen verschillende partners op het gebied van agro, streekproducten, natuur en recreatie in Salland. Deze smaakmakers met hart voor Salland en passie voor de natuur slaan de handen ineen. Met de samenwerking willen ze een kwaliteitsimpuls geven aan de gezamenlijke product- en arrangementsontwikkeling. Daarnaast willen ze de lokale voedselketen versterken. Dit alles met de landschapsbiografie van Salland als basis voor de marketing. Door storytelling moet het verhaal van Verslingerd aan Smakelijk Salland tot de verbeelding spreken en wordt er met trots over de streek gesproken. Het project ontvangt een Leaderbijdrage van €67.725 (50% EU, 25% provincie Overijssel en 25% gemeente Deventer, Olst-Wijhe en Raalte).

Linderte groen Schoolplein

Basisschool de Linderte in Raalte Noord gaat voor een groen schoolplein. Met 444 scholieren, een groeiende wijk en jongeren die behoefte hebben aan een eigen plek, wil de school een nieuw schoolplein realiseren. Het huidige ‘grijze’ schoolplein moet plaatsmaken voor een groen schoolplein waar iedereen uit de buurt ruimte heeft om elkaar te ontmoeten. Het vergroenen van het plein draagt bij aan de biodiversiteit, educatie en waterretentie. Bij het realiseren van het schoolplein zijn zowel buurtbewoners als ouders betrokken. Een jongerenwerker gaat met de jongeren in gesprek over de wensen die zij hebben. Bij de aanleg van het nieuwe schoolplein wil de school ook schooltuintjes realiseren om buitenlessen te kunnen geven. Het project ontvangt een Leaderbijdrage van €60.005 (50% EU, 25% provincie Overijssel en 25% gemeente Raalte).

Verduurzaming gemeenschapshuis Pinokkio Boerhaar

Gemeenschapshuis Pinokkio in Boerhaar is het enige buurthuis in het dorp. Het gemeenschapshuis leent zich als trefpunt voor verenigingen en kan ook gehuurd worden. Het gebouw is toe aan verduurzaming, dit wordt op bouwtechnisch en sociaal vlak gerealiseerd. Het resultaat wordt een buurthuis dat klaar is voor de toekomst en draait zonder financiële steun. Het project ontvangt een Leaderbijdrage van € 92.800 (50% EU, 25% provincie Overijssel en 25% gemeente Olst-Wijhe).

Leaderperiode aan zijn eind

Met deze vijf goedgekeurde projecten en nog één project in de pijplijn, komt deze leaderperiode aan zijn eind. Nieuwe aanvragen zijn dus op dit moment niet meer mogelijk. In totaal zijn in de periode van 2016-2022 42 projecten goedgekeurd en van start gegaan. De aanvraag voor een nieuwe Leaderperiode loopt nog (2023-2027). De verwachting is dat hier na de zomer helderheid over is te geven (openstellingsperiode en mogelijkheden voor financiële bijdragen).