Stedendriehoek

Vervaging tussen fotografie en schilderkunst

OLST – In kasteel de Haere, Haereweg 4 te Olst, houdt fotograaf Charles Niël vanaf zaterdag 4 augustus een overzichtstentoonstelling van twintig stillevens. De werken zijn te zien op de begane grond van het kasteel.

Het kasteel is vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 10.00 tot 17.00 uur geopend. De tentoonstelling duurt tot en met zaterdag 6 oktober. Niël, in het dagelijks leven radiotherapeut bij Radiotherapiegroep in Deventer, heeft twee jaar aan de serie gewerkt en er het thema Tijdloos aan gegeven.
Voor zijn kleur- en lichtgebruik liet hij zich inspireren door de grote Hollandse Meesters van de 17e-eeuwse schilderkunst, die veel gebruik maakten van de clair-obscur. Dat is een techniek uit de schilderkunst, film en fotografie waarbij de licht-donkercontrasten sterker worden uitgebeeld dan ze in werkelijkheid vaak zijn. Hiermee wordt een dramatisch effect bereikt, waarmee driedimensionale vormen worden geaccentueerd. Om dat effect nog te versterken is een klein deel van de werken gevat in een antieke vergulde lijst. Niël hoopt daarmee te bereiken dat het onderscheid tussen fotografie en schilderkunst voor de toeschouwer nog verder vervaagt. Op 4 augustus is de fotograaf de gehele dag aanwezig op de Haere om zijn werkwijze desgewenst toe te lichten. Wie zich vooraf wil oriënteren kan vast een kijkje nemen op de website www.charlesniel.com