Stedendriehoek

Verborgen verhalen verteld op kastelen en buitenplaatsen

DEVENTER/ZUTPHEN – Tweede pinksterdag, maandag 21 mei, verzorgt de Nederlandse Kastelenstichting (NKS) voor de elfde keer de Dag van het Kasteel. Op deze dag openen meer dan 130 kastelen en buitenplaatsen in Nederland, België en Duitsland hun poorten voor publiek. Ook poorten die normaal gesloten blijven gaan van het slot.

Middels activiteiten rond het jaarthema ‘Verborgen Verhalen Verteld’ wil de NKS bezoekers op een unieke manier kastelen en buitenplaatsen laten beleven. Om zo kennis te delen en enthousiasme voor behoud van dit erfgoed te vergroten. “Alle kastelen en buitenplaatsen herbergen een schat aan verhalen”, aldus Janneke van Dijk, projectleider van Dag van het Kasteel. “Kleine of grote verhalen, verhalen uit het verleden en hedendaagse verhalen. Befaamde verhalen, maar ook een heleboel verhalen die minder bekend zijn bij het grote publiek. Met het thema ‘Verborgen Verhalen Verteld’ willen wij de bezoeker deze minder bekende kanten van het leven en werken op kastelen en buitenplaatsen laten beleven.”

Tijdens de Dag van het Kasteel kunnen bezoekers zowel het kasteel als de tuinen van Middachten in De Steeg bezoeken, desgewenst met tuinrondleiding(en). In het ‘kleine koetshuis’ op het plankier achter de stallen wordt op een groot televisiescherm doorlopend het verhaal uit de Gouden Eeuw van de toenmalige bewoners van het kasteel, Ursula van Raesfelt en Godard van Reede, verteld. Laat u meeslepen in de boeiende, emotionele en harde wereld van toen. Op het plankier kunt u ook onder het genot van een kopje koffie met appeltaart genieten van het prachtig uitzicht op de prachtig bloeiende tuinen. In het koetshuis staan diverse bij Middachten behorende koetsen opgesteld. Op tweede pinksterdag zijn kasteel en tuinen te bezichtigen. De tuinen zijn van 10.30 tot 16.30 uur opengesteld.  Om 12.00 en 15.00 uur zijn er twee tuinrondleidingen waar u alles over de geschiedenis van de tuin te weten kunt komen.  Het kasteel is tussen 13.00 en 16.00 uur doorlopend te bezoeken. 

Olst-Wijhe en Deventer
In de omgeving van Olst-Wijhe en Deventer zijn de tuinen te bezoeken van landgoed de Gelder, buitenplaats Klein Hoenlo, buitenplaats Spijkerbosch, landgoed het Overvelde, landgoed Nieuw Rande en havezate de Haere. Er is een fietsroute gemaakt die naast deze locaties ook andere locaties aandoet zoals Oud Rande, landgoed Zorgvliet en Huis Groot Hoenlo. Naast de route zijn verder oostelijk in Salland nog twee archeologische kasteellocaties te bezoeken: de Schuilenburg bij Hellendoorn en de Waardenborg bij Holten. 

Huis Empe
Speciaal voor kinderen – natuurlijk zijn (groot)ouders ook meer dan welkom – leest schrijver Peter Smit een verhaal voor over Huis Empe, speciaal geschreven voor Dag van het Kasteel.  Aansluitend aan het verhaal geven de bewoners een rondleiding door het park. Ontvangst is bij de theekoepel, waar Peter zijn spannende verhaal zal voorlezen. Vervolgens nemen bewoners belangstellenden mee het park in. Natuurlijk worden de locaties uit het boek aangedaan.  Aanvang: 11.30 uur, 13.30 uur en 15.30 uur. 

Welgelegen Warnsveld
Op deze locatie zijn er twee verschillende rondleidingen: om 13.30 uur een stinzenplantrondleiding door kenner mevrouw Klaske ten Grotenhuis en om 15.00 uur een rondleiding over de geschiedenis van de tuin en buitenplaats. 

Diepenveen
Bij Landgoed het Overvelde is er om 13.00 en 14.30 uur een wandeling met de rentmeester over het landgoed en door het park. Hij zal daarbij vertellen over de geschiedenis van het landgoed, de veranderingen die er de afgelopen jaren hebben plaatsgehad en wat er nodig is voor de instandhouding. Van 12.00 uur tot 17.00 uur is er gelegenheid de bijenstal van de heer Siegis Sparenberg te bezoeken (Boxbergerweg 62). Rondleidingen door de duurzaam verbouwde boerderij van de familie Kasper-Brinkhof (Boxbergerweg 64) zijn vanaf 13.00 uur om het uur; de laatste rondleiding is om 16.00 uur. 

Kasteelplaats Peckedam – Op deze verstilde plek bij een steiger aan het water heeft Herman de Vries (1931) in 2014 een kunstwerk geplaatst in opdracht van Kunstvereniging Diepenheim. Neem even de tijd om hier tot rust te komen en het mooie gedicht te lezen over de waterlelies. 

Rondleidingen langs verborgen geschiedenis
Op (bijna) alle locaties die zijn opengesteld, worden op 21 mei speciale rondleidingen gegeven door bewoners en/of beheerders. De bezoeker komt op plaatsen die normaal niet toegankelijk zijn en krijgt van deze specialisten een schat aan informatie over de historie  en het beheer van dit bijzondere erfgoed. Let op: elke locatie heeft een eigen programma en eigen openingstijden. Kijk vooraf op www.dagvanhetkasteel.nl voor de verschillende activiteiten voor jong en oud, tijden en adressen. 

Extra aandacht is er dit jaar voor de archeologische kasteellocaties in Overijssel. Er is een Archeotrail die langs vier van deze locaties leidt, waaronder de Waardenborg bij Holten. Kasteelspecialisten Ben Olde Meierink en Diana Spiekhout verzorgen ter plekke masterclasses die vrij toegankelijk zijn. De tijden en locaties van deze archeotrail zijn te vinden op www.dagvanhetkasteel.nl/informatie/archeotrail

Voor meer informatie over het complete dagprogramma: www.dagvanhetkasteel.nl