Stedendriehoek

Van boeken lenen tot filmzaal

DEVENTER – De nieuwe bibliotheek van Deventer begint steeds meer vorm aan te nemen en de werkzaamheden hebben zich inmiddels verplaatst naar binnen. De buitenkant van het gebouw laat zien dat de architect rekening heeft gehouden met de omgeving, transparantie en licht, iets dat wordt doorgetrokken door het hele gebouw.

De bouw verloopt van boven naar beneden in het gebouw. De tweede verdieping is een grote open ruimte met een royaal buitenverblijf. “Hier worden zitjes neergezet. Zie je jezelf hier al werken met je laptop? In de zon en met een uitzicht op de Deventer toren! “Wij willen vooral ruimte creëren. Onze publieksruimten zullen heel gebruiksvriendelijk zijn. Dit doen we door middel van het plaatsen van veel zitjes waar mensen kunnen lezen of werken. Maar ook netwerken natuurlijk. We willen in onze nieuwe bibliotheek mensen verbinden”, vertelt Karin Barth. Als projectleider namens de bibliotheek is zij op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de nieuwbouw die in de zomer van 2018 afgerond moet zijn. “De planning op dit moment is dat wij in de derde week van juni de bouw kunnen afronden. En dat gaat gewoon lukken! In de zomer openen wij de deuren voor het publiek.”

De ingang van de bibliotheek komt aan de zijkant van het gebouw, aan de Stromarkt. Als bezoekers het gebouw binnengaan zal het even wennen zijn als zij de ‘oude’ bibliotheek aan de Brink gewend zijn. Ruimte, licht en grote publieksruimten zijn kernwaarden van de nieuwbouw. Grote raampartijen, grote oppervlakten, een grote trap die het middelpunt van het gebouw is… “Dit wordt hét nieuwe ‘centrum om samen te komen’ van Deventer. Flexwerkers, boekenwurmen, kinderen, ouderen en alles er tussen in: iedereen kan zich hier vermaken. Dit komt doordat wij voor elke doelgroep wat te bieden hebben. Natuurlijk zijn er de boeken om te lenen, het primaire gedachtengoed van een ‘bieb’, maar in het nieuwe gebouw zijn bijvoorbeeld ook stilteruimtes om ongestoord te kunnen lezen of werken. Daarnaast is er een ruimte met een green screen, terwijl in de kelder een filmzaal wordt gerealiseerd.”

Op dit moment worden alle plafonds, inclusief isolatie en bekabeling, gerealiseerd. Voor informatie over de nieuwbouw: www.obdeventer.nl