Stedendriehoek

Uitreiking diversiteitsprijs Het Verschil

DEVENTER – Maandag 23 april om 19.30 uur vindt bij Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3 de uitreiking plaats van de diversiteitsprijs Het Verschil 2018. De shortlist van genomineerden voor de prijs is bekend. “Het gaat om personen en organisaties die echt verschil maken; zij zetten zich in tegen achterstelling en discriminatie en voor kansarmen. Zij doen dit al langere tijd en soms zelfs tegen de stroom in”, vertelt een woordvoerder.

Genomineerden voor Het Verschil 2018 zijn: Maria Corbo (Vrijwilliger bij het Meester Geertshuis en ‘huismoeder’ voor uitgeprocedeerde asielzoekers in de bed-bad-brood-voorziening), Nuran Florissen – Kapikiran (o.a. drijvende kracht achter Vrouwen voor Elkaar), Lia van Reisen (Zet zich (onder meer via Deventer Werktalent) in het bijzonder in voor statushouders, inburgeraars en anderstaligen), Samir Maglajlic (Kwam als vluchteling uit Bosnië in 1995 naar Nederland. Hij heeft een boek geschreven waarin hij een pleidooi houdt om respectvol met elkaar om te gaan. Samir geeft lezingen over verbinding en tolerantie en is nauw betrokken bij het AZC), Vrouwen voor Elkaar (multiculturele vrouwengroep die sinds 1994 actief is, zij bieden ondersteuning en leggen verbinding tussen culturen), Humanitas (Woon- en Zorgcentrum Humanitas speelt een belangrijke en verbindende rol in de buurt) en Voorstad verbindt (Een sociaal kunstproject waarbij 150 mensen uit de wijk breien en verbindingen leggen). 

Een jury kiest uit deze shortlist een persoon en een organisatie die de prijs in ontvangst mogen nemen. Deze jury bestaat uit Vincent Assink (voorzitter van de centrale directie van het Etty Hillesum Lyceum), Marco Kok (voorzitter van MKB Deventer), Johanneke ter Stege (voormalig stadsdichter van Deventer), Bep Spa (voormalig raadslid gemeente Deventer) en Baran Aydin (raadslid gemeente Deventer).

Prijsuitreiking
Op 23 april worden deze winnaars van Het Verschil bekendgemaakt. De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats in het Etty Hillesum Centrum, om 19.30. De prijs wordt uitgereikt door wethouder Jan-Jaap Kolkman. De ‘Muziekvrienden aan de IJssel’ luisteren de bijeenkomst op met muziek. Deze muziekgroep bestaat uit muzikanten uit Syrië, Afghanistan, Iran, Eritrea en andere landen. ‘Vrouwen voor elkaar’ zorgen voor internationale hapjes.

De prijs
Het Verschil zet een persoon, organisatie of bedrijf in het zonnetje die ervoor zorgt dat iedereen gelijke kansen krijgt en gelijk behandeld wordt in Deventer. De winnaars ontvangen een kunstwerk en de mogelijkheid om een activiteit op het gebied van Beter Samen Leven met 500 euro te ondersteunen.