Stedendriehoek

Trots op gezonde mbo-studenten

DEVENTER – Studenten hadden de hoofdrol bij het schoolbezoek van staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) en Ton Heerts (voorzitter MBO Raad) aan mbo-school Aventus, locatie Middelweg. De school vierde 20 september dat zij de 100e mbo-locatie zijn die zich Gezonde School mag noemen. Brandon Brom, student Sport & Bewegen, ging in gesprek met de staatssecretaris over het stimuleren van een gezonde leefstijl bij zijn medestudenten.

Als voorzitter van de Studentenraad en als de Aventus-kandidaat in de Nationale mbo-ambassadeursverkiezing zet Brom zich in voor dit thema. ‘Ik vind het belangrijk dat we, als studenten, getriggerd worden om een keuze te maken. En het helpt als je weet waarom iets goed of niet goed is voor je.’

Gezondheidsmarkt voor en door studenten
Onder het genot van een lekker hapje uit de Gezonde Schoolkantine informeerden de mbo’ers Blokhuis en Heerts trots over de Gezondheidsmarkt van Middelweg. De markt werd eerder dit jaar door de studenten georganiseerd voor hun leeftijdsgenoten in het kader van de lessen Burgerschap.
Na de uitleg namen de studenten het gezelschap mee naar de sportzaal voor een actief lesje ergonomie: “Gezond tillen is belangrijk voor iedereen, en zeker in ons werk in de Zorg en Welzijnssector,” aldus de studenten.
Staatssecretaris Blokhuis nam uitgebreid de tijd om in gesprek te gaan met de studenten. Hij was zichtbaar onder de indruk van wat Aventus Middelweg liet zien en noemde het een goede manier om een gezonde keuze makkelijker te maken.

Ambitie
Aventus Middelweg verdiende de titel ‘100ste mbo-locatie’ voor haar inspanningen rond het Gezonde School-thema voeding. Hiervoor kreeg de school een Gouden Kantineschaal. Ook heeft de locatie inmiddels het vignet voor genotsmiddelen in haar bezit. De school heeft een gezonde leefstijl van studenten op vele manieren in haar DNA verweven. Binnen de lessen Burgerschap bijvoorbeeld, wordt gebruik gemaakt van TestJeLeefstijl (een online platform waarmee jongeren zelf kunnen testen of ze er een gezonde leefstijl op na houden), daarnaast is gezonde leefstijl onderdeel van het introductieprogramma voor nieuwe studenten. Op het lesrooster van alle eerstejaars staat ook het vak Vitaliteit & Bewegen. Dit zijn beroepsgerichte clinics met het accent op ‘Hoe blijf je gezond en fit in je toekomstige beroep.’ Er is ook een watertappunt in de kantine en het schoolplein is rookvrij.

Projectleider Hartkamp weet zeker dat extra aandacht voor een gezonde leefstijl bijdraagt aan betere schoolprestaties en minder schooluitval van zijn studenten. Middelweg wil nu ook de andere Aventus-locaties stimuleren om een Gezonde School te worden. Doel is dat er structureel aandacht komt voor de thema’s voeding en genotmiddelen, zoals rookwaar, drugs en alcohol bij alle locaties en alle opleidingen.

Foto: Rob Nelisse