Stedendriehoek

Toertocht langs Hanzesteden ook voor rijders in een elektrische auto

DEVENTER – Toertochten worden vaak uitgeschreven voor (zeer) oude auto’s. Vijftien jaar geleden brak Lionsclub IJsselvallei al met die traditie door ook youngtimers te verwelkomen bij de IJsselvallei Classics. Dit Hanzejaar innoveert de organisatie verder en sluit aan bij het Hanzethema 2023: ‘Ontmoet de wereld van vandaag en morgen in een historisch decor’. Ook elektrische auto’s kunnen daarom meedoen voor een unieke tocht vanaf de Brink in Deventer. Deze vindt plaats op maandag 29 mei, tweede pinksterdag, vanaf 10.00 uur. De klassiekers vertrekken om 12.00 uur.

De klassiekers en youngtimers nemen een groot deel in van het deelnemersveld, tussen de Wilhelminafontein en De Waag. De pleinzijde vanaf de Roggestraat is bestemd voor de Elektriekers. “Het zijn twee totaal verschillende werelden, maar die werelden hebben wel één overeenkomst: de eigenaren zijn ambassadeurs van hun eigen auto. De klassiekerliefhebbers praten graag over de details van hun auto, de soms moeilijk te verkrijgen onderdelen en de leuke ervaringen die men heeft. Topper in dat opzicht is dit jaar de zeldzame Willys Knight uit 1929. Op hun manier zijn rijders van elektrische auto’s vaak ambassadeurs van het ‘nieuwe rijden’. Zij vertellen graag over rijbereik, laadpalen, comfort en dat soort zaken”, aldus Elzo Springer.

Mooie aanvulling

De Lionsclub startte vijftien jaar geleden met de klassiekers en youngtimers en laat die ook zeker niet los, maar Elektriekers worden als mooie aanvulling gezien. “Ze staan niet door elkaar heen, maar op eigen delen van de Brink. Maar ik verwacht wel dat liefhebbers toch bij elkaar gaan snuffelen. We merken ook dat sommige mensen bijvoorbeeld zakelijk elektrisch rijden, maar een klassieker als hobby hebben. Die twee werelden zijn dus al lang naar elkaar toe gegroeid. Voor de Elektriekers is het nog een beetje onwennig, maar de eerste inschrijvingen zijn binnen. Van Renault Megane en VW ID.Buzz tot enkele bedrijven die kozen voor elektrisch rijden. We combineren het met een informatiemarkt.”

Koffie, lunch en diner

Deelnemers aan de Hanzetocht kunnen kiezen of men het volledige programma volgt (van koffie en lunch tot afsluitend diner) of voor een deel ervan. De opbrengst van de dag gaat naar goede doelen die de Lionsclub jaarlijks steunt. Opgeven voor de onderdelen Klassiekers en Elektriekers kan via www.hanzetocht.nl

Foto’s:

Heden en verleden tijdens de Hanzetocht: van Willys Knight uit 1929 (Klassieker) tot ID.Buzz van Volkswagen (Elektrieker). (Fotografie: eigen foto en PR Volkswagen)