Stedendriehoek

Struikelstenen voor omgekomen Joden

DEVENTER – Vijfenzeventig jaar geleden stonden de bevrijders al in het zuiden van Nederland, maar voor de Joden was dat jaren te laat. Voor de meesten van hen is er nooit een bevrijding gekomen. Ook voor die in Deventer: ruim vierhonderd van hen stierven in concentratiekampen. Op donderdag 7 november worden struikelstenen gelegd voor 24 van hen, waarvan 13 in de Raambuurt.

Een van hen was Gerd Baum, 7 jaar pas toen hij met zijn ouders en grootouders uit huis werd gehaald. Een overbuurjongen zag hoe het jochie de wagen ingetrapt werd, een beeld dat voor altijd op zijn netvlies is blijven staan. Met zijn ouders bleef Gerd nog tot juli 1944 in Kamp Westerbork. Toen zijn ze alsnog naar Auschwitz gedeporteerd. Direct na aankomst op 7 juli 1944 stierf hij er, samen met zijn moeder. Zijn grootouders waren toen al bijna twee jaar dood.

Jaarlijks legt de Werkgroep Struikelstenen Deventer twintig à dertig struikelstenen, verspreid door de stad, voor de huizen waar slachtoffers van het Nazi-regime hebben gewoond. De route van de steenleggingen op 7 november begint om 13.00 uur aan de Rielerweg, voor huisnummer 102. Voor meer informatie, zie de website www.struikelstenen-deventer.nl