Stedendriehoek

Stilstaan bij het leven dat gemist wordt

DEVENTER – Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Deventer, is van 22 januari tot en met 1 februari ’s avonds tussen 19.00 en 22.00 uur het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien voor het Etty Hillesum Centrum aan de Roggestraat.

Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden, soms al generaties lang. Ook uit Deventer zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht of deel te nemen aan het bijbehorende onderwijsproject ‘Wordt gemist’, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend. Op woensdag 22 januari is om 19.00 uur het Levenslicht voor het eerst te zien op het adres Roggestraat 3. Deze locatie is gekozen omdat de Joodse school, het huidige Etty Hillesum Centrum en de daarachter gelegen synagoge, het centrum waren van het Joodse leven in Deventer, voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het monument komt het best tot zijn recht in het donker en is daarom dagelijks van 19.00 tot 22.00 uur te bezoeken. Het tijdelijke monument is te zien tot en met 1 februari.