Stedendriehoek

Stichting Kisiwa laat kinderen inKenia al tien jaar groeien en bloeien

DEVENTER – Stichting Kisiwa viert dit jaar haar tienjarig bestaan. De stichting begon, bij de oprichting in 2009, met een voedselprogramma in Kenia voor 300 leerlingen. Een decennium later is het voedselprogramma uitgerold naar vier scholen en voedt de stichting dagelijks 1300 kinderen.

Ook is Stichting Kisiwa, samen met haar Keniaanse partner Better Future International NGO, leerlingen de kans gaan bieden om naar de middelbare school te gaan en te studeren. Hierbij is de financiële ondersteuning net zo belangrijk als de persoonlijke coaching.

Het begon allemaal in 2009. Ruben Koning, destijds 19 jaar, ging naar Kenia om daar vrijwilligerswerk te doen voor weeskinderen. Daar ontmoette hij lerares Rita van basisschool Kisiwa. Rita vertelde over de problemen op haar school. Zo ging ze voordat ze les kon geven, dagelijks op zoek naar haar leerlingen. Koning: “De kinderen bevonden zich in de koffieplantages en in het centrum van de stad Thika. Bedelend en werkend verzamelden ze geld, om aan het eind van de dag eten te kunnen kopen. Vaak verdiende hun alleenstaande vader of moeder onvoldoende om de huur te kunnen betalen en ook nog voedsel te kopen voor het hele gezin.”

Veel kinderen uit arme gezinnen in Kenia worden, vaak al op jonge leeftijd, aan het werk gezet om het huishoudbudget rond te krijgen. Hierdoor missen ze lessen of gaan ze helemaal niet naar school, waardoor het de kinderen aan kennis ontbreekt die belangrijk is om uit de armoede te komen.

Samen met Rita heeft Ruben een voedselprogramma gestart op basisschool Kisiwa en zo is Stichting Kisiwa ontstaan. Koning: “Het voedselprogramma van Kisiwa biedt uitkomst voor deze ouders en hun kinderen. De ouders kunnen hun kinderen naar school laten gaan zonder dat ze verhongeren. De kinderen hoeven nu niet meer aan het werk te gaan om hun maaltijden te verdienen. Met als gevolg energieke, leergierige kinderen die hard werken aan hun toekomst en tegelijk de mogelijkheid hebben om echt kind te zijn.”

Koning vervolgt: “Er zijn veel redenen tot dankbaarheid: We hebben in tien jaar tijd al meer dan 1,5 miljoen maaltijden geserveerd en de schoolresultaten zijn sinds de start van het voedselprogramma sterk verbeterd. De kinderen met wie we het programma begonnen, hebben we geholpen op de basisschool, middelbare school en tijdens hun studie. Deze kinderen zijn uitgegroeid tot volwassenen met toekomstperspectief en zijn in staat hun landgenoten te helpen. Namens de kinderen van Kisiwa willen we iedereen die Stichting Kisiwa een warm hart toedraagt, hartelijk danken voor hun steun! Samen laten we kinderen in Kenia al tien jaar groeien en bloeien! Asante sana! Hartelijk dank!”