Stedendriehoek

Stemmen voor cameratoezicht

DEVENTER – Om het succesvolle cameratoezicht op de Deventer bedrijventerreinen te kunnen voortzetten, verzorgt de gemeente samen met de Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Deventer (SBBD) – een samenwerking tussen Bedrijvenparkmanagement Deventer en MKB Deventer – een draagvlakmeting waarbij bedrijven op de terreinen Bergweide, Kloosterlanden en de Weteringen kunnen stemmen of er een Bedrijveninvesteringszone (BIZ) komt.

Met de invoering van de BIZ wordt via de gemeentelijke belasting een bijdrage geheven om het cameratoezicht te kunnen betalen. Stemmen de bedrijven ‘nee’, dan gaan de camera’s op 1 maart 2019 op zwart. Simpelweg omdat er dan onvoldoende middelen zijn.

Door een aparte heffing in te stellen op de bedrijventerreinen, kan geregeld worden dat iedere ondernemer meebetaalt aan de veiligheid. Het bedrag komt volledig ten goede aan de SBBD en dus aan de ondernemers. Zij betaalt daarvan de exploitatie van de camera’s en de opvolging door een beveiligingsdienst. Verder wordt het cameratoezicht uitgebreid en gemoderniseerd. In veel gevallen geldt dat de bestaande deelnemers aan de collectieve beveiliging minder geld kwijt zijn, omdat iedereen meebetaalt. Voor andere ondernemers betekent het dat ze misschien iets meer gaan betalen, maar daar staan een betere veiligheid, aantrekkelijke bedrijventerreinen en mogelijke verzekeringskortingen tegenover. 

De gemeente heeft de draagvlakmeting uitgezet. De ondernemers kunnen tot 26 februari kiezen voor veilige bedrijventerreinen. Bij onvoldoende ‘ja-stemmen’ stopt het huidige toezicht. De camera’s gaan dan op zwart. MKB Deventer en Bedrijvenparkmanagement adviseren alle ondernemers om derhalve het stemformulier te retourneren en ‘ja’ te stemmen.