Sport

Kampioenschap voor Onder-14 en Onder-21

Zowel Onder-14 als Onder-21 is zaterdag kampioen geworden in de voorjaarscompetitie. Onder-14 pakte in Divisie 3A de titel zonder zelf te spelen, Onder-21 behaalde in Divisie 2A de titel door een klinkende 0-6 zege op FC Emmen O21. Voor het oudste jeugdteam van de Go Ahead Eagles Voetbalacademie betekent dat volgend seizoen een plek in Divisie 1A, de hoogste divisie van Nederland.

Onder-14 was dit weekend vrij en speelt volgende week zijn laatste wedstrijd van het seizoen tegen sc Heerenveen O14. De Friezen waren nog de enigen die voor de rood-gele talenten van Peter Vogel roet in het konden gooien op de weg naar het kampioenschap. Dan moest er zowel zaterdag alsmede in het onderlinge duel met Go Ahead Eagles O14 gewonnen worden. Dat eerste bleek te veel gevraagd, want hekkensluiter FC Emmen O14 hield de Friezen op 1-1. Bij Onder-21 werd al snel aan alle onzekerheid een einde gemaakt. De moeilijk te kloppen equipe van trainer Martijn Jongbloed had al de beste papieren voor het kampioenschap, maar na de 0-2 ruststand in Emmen kon het bijna niet meer mis. In de tweede helft vergrootten Gijs Steinfelder, Robbin Weijenberg, Juruël Bernadina en Boy Nijgh de voorsprong naar 0-6. Omdat Vitesse O21 punten liet liggen tegen Willem II O21, werd het officiële kampioensfeest met een week vervroegd.

Zeer succesvol

Ook voor Onder-16 viel er wat te vieren. Door een 2-1 zege op AZ O16 mogen de manschappen van Jip Ellenbroek zich de nummer 3 van Nederland noemen in hun leeftijdscategorie. De Noord-Hollandse bezoekers – die voor hun laatste kansen om lijfsbehoud streden – stonden bij rust nog met 0-1 voor. Een goal van Rami Gtari en een eigen doelpunt in het tweede bedrijf zorgden echter voor de Deventer zege. Onder-16 is nu ‘uitgevoetbald’ en kan terugkijken op een zeer succesvol seizoen op het allerhoogste niveau.

Duit in het zakje

Onder-15 heeft zich verzekerd van nog een jaar in Divisie 2A. Daarvoor moest het thuis winnen van FC Twente/Heracles O15 en dat lukte: 3-0. Jayden Jankie opende de score, waarna Preston Okoro en Levi Berkhoff ook hun duit in het zakje deden. Het was de tweede overwinning op rij voor de ploeg van Patrick Kieftenbelt. Mocht Onder-15 ook zijn laatste wedstrijd van het seizoen winnend weten af te sluiten, dan is zelfs de vierde plek nog haalbaar.

Sportieve plicht

Onder-13 voldeed aan zijn sportieve plicht en versloeg FC Groningen O13 met 3-1. Het jongste jeugdteam van Go Ahead Eagles was al met vlag en wimpel kampioen geworden in Divisie 5A, maar naast die eer willen de talenten van Bram Meuwissen graag al hun wedstrijden winnen in de voorjaarscompetitie. Na een 0-1 achterstand tegen FC Groningen O13 zorgden Bastiaan Osinga, Yuen Hu en een eigen goal voor de dertiende zege. Komende zaterdag zal Quick O13 de laatste horde zijn.

Bittere pil

Onder-18 beleefde een wat minder prettige dag. Op bezoek bij FC Volendam O18 ging het met 2-1 onderuit. Lang lag het op koers voor handhaving door een treffer van Cem Eroglu, maar de pil was erg bitter toen die voorsprong in een mum van tijd werd omgedraaid in een achterstand. Hierdoor gingen de Volendammers op de ranglijst over Onder-18 heen en is degradatie voor de ploeg van Jeroen Spies nog niet uit beeld. Volgende week speelt het tegen de rode lantaarndrager van Divisie 3A, FC Emmen O18, dat slechts vier punten verzamelde in dertien wedstrijden.

Fotografie: Rick Janssen