Sport

Breum is voorzichtig al Nederlands aan het leren

Jakob Breum (spreek uit: Bree-óém) was vorige week kort in stadion De Adelaarshorst om zijn handtekening te zetten onder een contract dat hem de komende jaren aan Go Ahead Eagles bindt. De Deense vleugelaanvaller signeerde een verbintenis tot medio 2027.

Breum maakte al op 16-jarige leeftijd zijn officiële debuut voor Odense Boldklub. De afgelopen seizoenen kwam hij in totaal 51 duels in actie voor de club uit zijn geboortestad. “Ja, ik hoor wel vaker dat dit een behoorlijk aantal wedstrijden is voor iemand van mijn leeftijd”, vertelt Breum (19), die ook zestien jeugdinterlands speelde voor verschillende vertegenwoordigende elftallen van Denemarken. “Eind maart heb ik mijn debuut gemaakt voor Denemarken Onder-21. De meeste wedstrijden heb ik tot dusver echter gespeeld voor Denemarken Onder-19. Negen interlands in totaal, waarin ik zeven keer heb gescoord.”

Totaal nieuw land

Zijn interlandcarrière bracht hem in landen als Spanje, Frankrijk, Turkije, Duitsland en Noorwegen. In Nederland verbleef hij tien jaar geleden ook al eens, maar dat was voor een vakantiebezoek. “Verder is Nederland voor mij een totaal nieuw land”, geeft Breum aan. “Al verwacht ik dat de cultuur hier veel gelijkenissen vertoont met de Deense cultuur. Niet voor niets hebben veel Deense spelers in het verleden de overstap gemaakt naar de Nederlandse competitie. Inmiddels ben ik al voorzichtig de Nederlandse taal aan het leren. Ik verwacht niet dat het voor mij de moeilijkste taal zal zijn om onder de knie te krijgen. Veel Nederlandse woorden lijken op Deense woorden; voor mijn gevoel is Nederlands een beetje een mix van Deens, Engels en Duits.”

Voeten laten spreken

Leergierig is Breum ook met betrekking tot het opdoen van kennis over zijn nieuwe club. “Opgericht in 1902, club van de arbeidersklasse”, benoemt de 19-jarige Deen zonder moeite een aantal feiten over Go Ahead Eagles. “En ik weet dat Go Ahead Eagles hele fanatieke supporters heeft. De club heeft afgelopen seizoen zelfs de Fan Award gewonnen, toch?”

Breum kan niet wachten om vanaf de start van de voorbereiding zijn voeten te laten spreken. “Ik heb Nederland altijd als een interessant voetballand gezien. En voetballen in de Eredivisie beschouw ik al helemaal als een geweldige stap voor mijn ontwikkeling. Ik wil graag mijn kwaliteiten tonen, zoveel mogelijk wedstrijden voor Go Ahead Eagles spelen, alles geven wat ik in me heb en genieten van de sfeer in De Adelaarshorst.”

Veel creativiteit

“Jakob is een jonge, lichtvoetige en technische speler die met zijn inzicht en passing veel creativiteit kan brengen”, omschrijft technisch manager Paul Bosvelt de Deense aanwinst als een voetballer met veel potentie. “Aanvallend kan hij zowel vanaf de linker- als rechterkant spelen. Daarnaast kan hij ook als aanvallende middenvelder uit de voeten.”