Stedendriehoek

Speelgoed door de eeuwen heen

DEVENTER – Op donderdag 21 juni verzorgen Deventer Verhaal en Archeologie Deventer een lezing over speelgoed. In deze lezing wordt ingegaan op speelgoed door de eeuwen heen en op de Deventer speelgoedcollectie. Conservator bij het Rijksmuseum van Oudheden Annemarieke Willemsen vertelt over 5000 jaar speelgoed van over de hele wereld. Anne van Geuns is conservator bij Speelgoedmuseum Deventer en spreekt over de bijzondere speelgoedcollectie van Deventer: met 13.000 objecten de grootste openbare collectie speelgoed van Nederland.

Artikel 31 van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind luidt: ‘Een kind heeft recht op vrije tijd, spel, kunst en cultuur.’ Maar vonden ze dat in het verleden ook? De geschiedenis van kinderspeelgoed omvat meer dan vijf millennia, van dieren op wielen uit de Indus-vallei, via Romeinse Barbies en middeleeuwse ruitertjes, tot Nazi-soldaatjes en Star Wars-lego. Kinderen blijken in veel culturen herkend te zijn als een aparte groep mensen, met eigen wensen en bezigheden. Daar werd door de samenlevingen van het verleden handig op ingespeeld. Volwassenen hebben al 5000 jaar de speelbehoefte’ van kinderen herkend en daaraan tijd geld en liefde besteed. 

Dr. Annemarieke Willemsen is kunsthistoricus archeoloog en ‘speelgoed-expert’. Ze promoveerde in 1998 op een studie naar middeleeuws kinderspeelgoed en publiceerde in 2003 een boek over Romeins speelgoed. Sinds 1999 is ze werkzaam als conservator Middeleeuwen van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.Anne van Geuns is kunsthistoricus en werkt sinds 2005 voor de museumorganisatie in Deventer. Sinds 2015 is hij conservator van de historische collectie. Daarbij is hij verantwoordelijk voor het behoud en beheer van de vijf gemeentelijk deelcollecties. De speelgoedcollectie is daar één van. 

Lezingenreeks
De lezing is de laatste van een historische reeks van tien lezingen in het seizoen 2017-2018. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema bijvoorbeeld een recente archeologische opgraving een nieuw verworven aanwinst voor de erfgoedcollectie of een actuele tentoonstelling waarin de geschiedenis van Deventer centraal staat. Geïnteresseerden zijn donderdag 21 juni welkom in het Auditorium van het stadhuis Grote Kerkhof  1. De lezing begint om 20.00 uur en duurt ongeveer een uur met inloop en koffie vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis en reserveren is niet mogelijk. Er zijn honderd plaatsen.