Stedendriehoek

Serieuze zaken in ontspannen sfeer

DEVENTER – Het Rode Kruis in Deventer start op dinsdag 7 januari 2020 met een uitgebreide EBHO-cursus van tien avonden. Die is gratis voor deelnemers die daarna vrijwilliger worden. De afdeling telt al enkele tientallen evenementenhulpverleners en zoekt meer mensen die tijdens festivals, kermissen, concerten, sportactiviteiten en buurtfeesten klaar willen staan voor de ander.

Thijs van Bussel is opleidingscoördinator van het Rode Kruis Afdeling Deventer. Hij hoopt dat veel mensen zich aanmelden voor de cursus. “Zelfs als je geen vrijwilliger bij het Rode Kruis wilt worden, is het altijd een goed idee om EHBO te leren”, zegt Van Bussel. “Weet jij wat je moet doen als iemand opeens bewusteloos ineen zakt? Of als iemand voor je neus gewond raakt?” Van Bussel zegt dat het in de cursus over serieuze zaken gaat, maar dat de lessen vaak ontspannen en gezellig zijn.

Na afloop van de cursus weten deelnemers hoe ze een slachtoffer in veiligheid brengen, kunnen ze de toestand van het slachtoffer beoordelen, kennen ze de protocollen om te reanimeren en weten ze hoe een AED werkt. Deelnemers leren wat ze moeten doen bij letsel, zoals huidwonden, bloedingen en bij brandwonden. Ook weten ze na afloop meer over ziektes zoals diabetes en epilepsie. En ze weten wat ze moeten doen als er tijdens een evenement sprake is van onderkoeling of hitteletsel. De cursisten leren ook hoe ze levens kunnen redden bij zwaar letsel zoals een geamputeerd lichaamsdeel.

Europees certificaat

De deelnemers krijgen bij goed gevolg een Rode Kruis-certificaat (EFAC, twee jaar geldig), dat in heel Europa wordt erkend. Ook ontvangen ze een EHBO-pasje. Voor degenen die hulpverlener van het Rode Kruis worden, stopt het daar niet. De Rode Kruisers in Deventer komen regelmatig samen voor herhalingslessen en praktijkoefeningen. Ook zijn er extra cursussen mogelijk, zoals wandelletsel, sportletsel, hulpverlener op de mountainbike en Eerste Hulp bij Drank en Drugs. Ervaring doen de nieuwe vrijwilligers op tijdens evenementen. Ze geven zelf aan wanneer ze tijd hebben. Die evenementen zijn in de eerste instantie in en rond Deventer. Daarna krijgen ze een uniform en zijn ze welkom om te helpen op evenementen in heel Nederland. Denk aan de Dam-tot-Damloop, de Vierdaagse van Nijmegen of de Zwarte Cross.

Het Rode Kruis hoopt dat ook veel mensen reageren die al een geldig EHBO-diploma hebben. Als die evenementenhulpverlener worden van het Rode Kruis, verzorgt de organisatie in ruil voor hun tijd herhalingslessen en extra cursussen. Belangstellenden kunnen mailen naar evenementenhulp.deventer@rodekruis.nl of zich aanmelden via www.rodekruis.nl/deventer