Stedendriehoek

Scouts kijken reikhalzend uit naar World Jamboree

BATHMEN – Scouting James Lovell Bathmen heeft in het verleden wel vaker leden naar de World Scouts Jamboree zien gaan, maar het is voor het eerst dat er twee leden tegelijk gaan. Van 22 juli tot en met 2 augustus vindt de World Scout Jamboree 2019 plaats in Amerika. De World Scout Jamboree zal plaatsvinden op het Summit Bechtel Scout Reserve in West Virginia, USA.

Maarten Bökkerink en Jade Groenendijk zijn twee van de in totaal meer dan 1.000 scouts, van het hele Nederlands contingent, voor wie het World Scout Jamboree-avontuur al in januari 2018 is begonnen. In de zomer van 2019 gaan ze genieten van een geweldig kamp, waar in totaal zo’n 40.000 scouts uit de hele wereld elkaar gaan leren kennen, elkaars cultuur leren kennen, samen gaan feesten en samen grenzen gaan verleggen. “We gaan allerlei activiteiten doen, zoals raften, mountainbiken en hiken. Maar voorop staat natuurlijk de ontmoeting met andere scouts van over de hele wereld”, vertelt Maarten.

Maar wat is eigenlijk een Jamboree? Jade legt uit: “De World Scout Jamboree is een grote bijeenkomst van scouts in de leeftijd van 14 tot en met 17 jaar uit landen verspreid over de gehele wereld. De Wereldjamboree wordt iedere vier jaar in een ander land gehouden. Je kunt maar één keer in je leven als deelnemer meedoen. De eerste Wereldjamboree werd in 1920 gehouden in Londen.”

Amerika is ver weg en het kost veel geld om er naar toe te gaan. Maarten springt in: “Deze ervaring is verre van gratis, en er wordt op basis van saamhorigheid betaald door deelnemende landen. Dat wil zeggen dat rijkere landen meer betalen aan de organisatie dan landen die het minder goed hebben dan wij. “Wij hebben het afgelopen jaar hard gewerkt om de minimaal €4.500 bij elkaar te sparen; iedere cent die we krijgen wordt ervoor opzij gelegd, maar we zijn er nog niet helemaal.” Jade: “Als  men ons wil ondersteunen, dan kan men sponsorartikelen bestellen via het mailadres informatie@jameslovell.nl .  De artikelen kunt u bekijken op de website van de wsj. Alle inkomsten zullen 50/50 gedeeld worden tussen ons beiden.”

Het hele avontuur duurt drie weken, want na de jamboree zal het hele Nederlandse contingent verblijven op de campus van de American University. “Dan gaan we de steden Washington en New York bezoeken. We hebben er echt enorm veel zin in. Het zal een ervaring zijn die ons ons hele leven bij zal blijven”, besluiten Jade en Maarten. Op de website van Scouting Nederland kan men nog meer informatie vinden: wsj.scouting.nl.