Stedendriehoek

Schatgraven in de oude binnenstad van Deventer

DEVENTER – In de leukste oude straatjes van Deventer, onder andere in het historische Bergkwartier, zijn de leukste vintage winkeltjes te vinden. Het aanbod is groot en beperkt zich tegenwoordig al lang niet meer tot ‘oude kleding’ en kopjes uit vroeger tijden. Een designerstuk, een exclusief servies, maar ook die lp waarvan je al jaren droomt om te vinden… dit is je kans!
Brocante, kleding, interieur en vinyl en cd’s en dat gebundeld in de Vintage Route Deventer. Wil je dus niets missen als het gaat om de leukste vintage winkeltjes in Deventer? Ga dan op pad in de stad aan de hand van de route die het initiatief is van Caroline Houthuyse (foto), kunstenares en eigenaresse van Jurk & Kunst van Kaatje.

Caroline is dolblij met haar pand in de Walstraat. In de kleurrijke winkel hangen bijzondere designerstukken, onder andere van Dolce & Gabbana en Hugo Boss. In deze winkel kun je schatgraven. Hier vind je (verborgen) designerparels. Chique, frivool en vooral hip en kleurrijk. “Ik heb mijn winkel hier ongeveer een half jaar en de Walstraat en omgeving passen perfect bij mij en mijn winkel. Doordat hier meer soortgelijke winkels zitten, met dan weer net andere artikelen, vullen wij elkaar supermooi aan. Bezoekers die hier vaak komen voor de vintage, antieke en unieke winkeltjes, vroegen vaak aan mij waar zij nog meer soortgelijke winkels konden vinden. Natuurlijk wees ik ze met alle plezier de weg, maar een ‘vintage route’ door de stad, dat leek me een beter idee. Alles overzichtelijk op een rij, aangevuld met leuke informatie.” 

Een dag lang vintageshoppen
Met de Vintage Route op zak vermaak je je gemakkelijk een dag in de vele vintage winkels die hier zijn te vinden. In de brochure staan 20 winkels die stuk voor stuk verrassende vintage verkopen. De een biedt meubelstukken, unieke designerstukken, terwijl de ander juist onbekende maar daardoor juist verrassende items heeft. Zo vind je aan Grote Kerkhof ’64 & More, een winkel waar naast vintage ook stoere tassen en schilderijtjes zijn te vinden. Deze winkel is gevestigd in een van de stoofzettershuisjes bij de Lebuïnuskerk.

In de Spijkerboogsteeg is De Zaak te vinden, met een groot aanbod aan dinky toys, retro en vintage. Clochard in de Grote Overstraat voorziet in vintage en nieuwe kleding voor zowel dames als heren en de Mosterdfabriek – waarbij alleen al het pand de moeite van het bezoeken waard is – Antiek op zolder en Brocante in de Tuin herbergt. Al met al biedt de route een mooi overzicht van wat Deventer te bieden heeft op het gebied van vintage. 

Caroline wilde een compleet overzicht bieden van zoveel mogelijk winkels, maar daarbij ook bijvoorbeeld leuke lunchadresjes. “Van goede koffie, tapas tot een broodje brie. De genoemde zaken passen perfect bij de route. Dit zijn Roemar koffiebranderij, Taste of Honey, NO. 11, Chez Antoinette en Hotel Gaia. “De laatste is natuurlijk net buiten de stad, maar zeker de moeite waard.” Ook worden de meest prominente evenementen genoemd. Van Deventer op Stelten tot de Snökermarkt, die van mei tot september plaatsvindt op elke derde zaterdag van de maand. 

Winkels op de route
De deelnemende winkels aan de Vintage Route Deventer zijn: Plek Conceptstore, Second Best, Walk-in, Miller’s Feelgood Store, ’64 & More, Bohemien Vintage, Variaworld, De Roze Winkel, De Zaak, Appel & Ei, Clochard, Bijzonder Goed, Bep Dylan, Flotte conceptstore, Kwastje over kastje, Antiek op zolder (Mosterdfabriek), Brocante in de Tuin (Mosterdfabriek), Oldebakkerieje, DIEX vintage & design en Jurk & Kunst van Kaatje.  

De brochure Vintage Route Deventer is verkrijgbaar bij de deelnemende winkels, bij VVV Deventer en bij Gaia.