Stedendriehoek

Rock ’n rollin binnentuin

DEVENTER – Des Konings Festival is een mooie, jaarlijkse traditie om van je vrije dag een rock ’n roll-dag te maken. In de mooie binnentuin van het Burgerweeshuis staan vrijdag 27 april vanaf 14.00 uur maar liefst vijf bands geprogrammeerd, namelijk The Yawpers, Evil Empire Orchestra, Komodo, Smokestack Lightnin en Walter Broes & The Mercenaries. De toegang is vrij.

Vanaf 14.00 uur kun je geheel gratis genieten van rock, roots, bluegrass en veel gezelligheid. Ook het schoolplein tegenover het Burgerweeshuis hoort erbij. Met een mooi terras voor een hapje en een drankje en lekker veel speelruimte voor de jongste festivalgangers.

De aftrap is dit jaar voor de Duitse band Smokestack Lightnin met duidelijk hoorbare invloeden uit rhythm ’n blues sixties soul country en rock ‘n roll. Daarna komt het Belgische Evil Empire Orchestra met een ontaarde cross-over van psychedelica souljazz en garagefunk. Dit achtkoppige orkest neemt krachtig een eigen plaats in waar dirty soul en psychedelica elkaar ontmoeten. Vervolgens is het tijd voor Komodo de band van Gino Bombrini (Skip & Die Jeroen Kant) en Tommy Ebben (Tommy Ebben/Knalland): rock ‘n roll surf sixties pop en Indiase psychedelica met weelderige meerstemmigheid en onverwachte instrumenten.

De vierde band van de dag is The Yawpers uit de Verenigde Staten. Deze mannen mixen broeierige Delta blues en old school country met gruizige klanken die doen denken aan The Cramps MC5 Wilco en The Black Keys. Rauw melodieus en aanstekelijk. Afsluiter van het festival is Walter Broes & The Mercenaries uit België. Walter Broes frontman van de legendarische Seatsniffers is de godfather van de Belgische rootsmuziek. Zijn twee ‘mercenaries’ zijn niemand minder dan Lieven Declerq (Internationals) op drums en Clark Kenis op contrabas.