Stedendriehoek

Robert de Haan maakt verwachtingen waar

EERBEEK/GENK – Vorig jaar won karter Robert de Haan ongeveer alles wat er te winnen viel in de Rotax Max Minimax-klasse. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen bij zijn officiële debuut bij de Junioren. Het elfjarige supertalent uit Eerbeek maakte die verwachtingen waar door in Genk, tijdens de eerste ronde van het NK, naar de tweede plaats te denderen op het nieuwe 2018-chassis van CRG.

“Ik ben heel blij met het resultaat”, zei Robert kort na de finale. “In de kwalificatie was ik tiende, dat was niet zo goed. Dus dat ik dan uiteindelijk nog tweede word, is heel mooi. Ik ben tevreden, dit geeft me een goed gevoel. Ik ben nog maar een rookie, terwijl de meeste jongens voorin al voor het tweede jaar bij de Junioren rijden en twee tot drie jaar ouder zijn.”

Dat hij snel was, wist de rijder van CRG Holland eigenlijk al. Dat had hij in beide Winter Cup-wedstrijden van NK-organisator Chrono laten zien. Zo won hij tijdens de eerste ronde in Kerpen meteen de finale en de prefinale. Tijdens de tweede ronde in Berghem werd hij tweede in de prefinale. In de finale zat hij er vervolgens weer vooraan bij, maar werd hij van de baan gereden en viel hij uit. Dat hij nog steeds in vorm is, toonde hij in Genk al in de trainingen. Daarin reed hij steeds in de top. In de kwalificatie liep het echter wat minder. Robert wist niet precies waarom. “Nou ja, ik had geen slipstream.” Hij liet zich hierdoor niet ontmoedigen. “In de prefinale heb ik nog naar de derde plaats kunnen rijden. Gewoon nooit opgeven en jezelf goed focussen tijdens de race.” In de finale had de snelle Gelderlander dus toch een goede uitgangspositie; hij mocht immers als derde starten. “Het ging wel goed. Al was het wel lastig in het begin. Ik kwam wel goed weg, maar door wat gevechten op de baan kwam het groepje achter me langzaam naar me toe gereden. In de laatste ronde zaten ze me echt op de hielen. Het was hard werken. Met heel veel zweten heb ik ze achter me kunnen houden en ben ik mooi tweede geworden.” 

Uiteindelijk was het niet alleen een goed weekeinde voor de punten, het was ook een heel leerzaam weekeinde, besefte Robert. “Daarom is mijn coach Dennis Tijs er voor mij, dat ik ook goed leer verdedigen. Ik heb er vandaag heel veel aan gehad.” Ook heeft hij veel steun aan Dennis de Bruin, die er elke race voor zorgt dat hij een topkart en -motor heeft. De kop is er af en wat het voor de rest van het seizoen gaat brengen zullen we gaan zien. Robert zal hoe dan ook ieder weekend alles geven voor een zo goed mogelijk resultaat. “Ik wil gewoon zoveel mogelijk winnen!”