Stedendriehoek

Remke en Hayma leren veel van elkaar

DEVENTER – In juni begint een nieuwe trainingsronde voor vrijwilligers van het project Match & Connect. Inwoners van de gemeente Deventer die hieraan willen meedoen, kunnen zich aanmelden bij stichting Present of Humanitias. Om een indruk te geven van hoe het is om mee te doen aan dit project vertellen Remke en Hayma hoe zij elkaar hebben leren kennen en vooral wat ze voor elkaar betekenen.

Ze kennen elkaar sinds een half jaar via het project Match & Connect: Remke uit Bathmen en de uit Syrië gevluchte Hayma die nu in Deventer woont. Het doel is vooral dat Hayma haar weg leert vinden in haar nieuwe thuisland, maar Remke leert andersom misschien wel net zoveel van haar. “Het is echt een geestelijke verrijking.”

Hayma is 23 jaar, komt uit Syrië en begint volgend jaar aan de HBO-studie Verpleegkunde. “Maar ik ben veel thuis, heb weinig mensen om mee af te spreken en om kennis te maken met de Nederlandse cultuur. Ik wil op mijn opleiding niet botsen met mensen in cultureel opzicht. Hoe maak ik kennis met mijn nieuwe klasgenoten?” Daarnaast is hulp bij het leren van de Nederlandse taal voor haar erg welkom.
Zo kwam ze terecht bij het project Match & Connect van Humanitas en Stichting Present in Deventer. Doel van dit project is dat jonge vluchtelingen en vluchtelingengezinnen worden gekoppeld aan vrijwilligers uit Deventer en omstreken. Door met Nederlanders om te gaan, leren de vluchtelingen sneller de taal, begrijpen beter de Nederlandse gebruiken en cultuur en vinden sneller hun weg in hun nieuwe woonplaats.

Via Match & Connect ontmoette ze Remke. Dat is nu een half jaar geleden. “Ze is in een paar maanden tijd enorm vooruit gegaan”, zegt Remke over de taalvaardigheid van Hayma. Ze praten vlot met elkaar in het Nederlands, Hayma begrijpt eigenlijk alles in één keer. Nog belangrijker is misschien wel dat Hayma door het contact met Remke beter in staat is contact te leggen met andere Nederlanders. “Je moet het gewoon doen”, vat Hayma de lessen’ samen die Remke haar leert. Remke: “Hayma is van haar zelf al terughoudender daarom vond ze het moeilijk om op mensen af te stappen. Veel mensen hebben toch een bepaald beeld van vluchtelingen dus vroeg ze zich heel erg af wat mensen van haar denken.” “Ik ben niet meer bang voor wat er gebeurt” vult Hayma aan. “Ook dat leerde ik van Remke: wat is het ergste wat er kan gebeuren als het niet lukt? Niets!” Dat uit zich in kleine dingen zoals dat Hayma nu gewoon onbekenden de weg durft te vragen als ze het zelf even niet weet.

Verder zag Remke dat Hayma zichzelf erg veel druk oplegde. Ze volgde een schakelklas volgt met overgave haar inburgeringslessen deed havo 4 en havo 5 in één jaar volgde extra lessen biologie… Met als resultaat dat ze soms zelfs ’s nachts nog in de schoolboeken zat. “Dat zit ook wel in mijn karakter” zegt Hayma. “Ik móet school halen én met hoge cijfers.”
“Dat herken ik ook wel van mijzelf” zegt Remke. “Jezelf druk opleggen. Maar soms moet je mensen even iets afremmen want dan gaat het juist beter.”
Hayma: “Remke helpt mij de balans te zoeken. Ik weet nu dat als ik mijn best doe het ook goed is.”

Ze zien elkaar ongeveer eens per week en hebben tussendoor ook wel contact via bijvoorbeeld Whatsapp. Ze doen van alles: naar de Holterberg koffiedrinken in de stad wandelen en samen een Paastak maken. En ze schuiven af en toe bij elkaar aan aan de eettafel. Dan ontmoet Hayma de man en zoons van Remke en andersom leert Remke de ouders broertje en zusje van Hayma kennen. “Dan kan Hayma ook zien hoe het er in een Nederlands gezin aan toe gaat bij het avondeten” aldus Remke. “Alleen dat eten door elkaar prakken dat snap ik niet zo goed…” zegt Hayma.

Remke werkt als jurist bij een verzekeringsmaatschappij en heeft altijd al vrijwilligerswerk gedaan. “Ik meldde mij aan en de coördinatoren dachten dat Hayma en ik wel bij elkaar passen. We hebben kennisgemaakt en het klikte. Zo kijk je ook eens buiten jouw eigen kringetje. En praktisch gezien: het is twee uur per week voor een jaar een heel kleine inspanning vind ik dat. En eigenlijk wil ik niet dat het over een jaar al stopt. Ik heb door het contact met Hayma wel geleerd dat er toch wel gescheiden werelden zijn. De positie van Hayma en waar zij tegenaan loopt vind ik bijzonder. Ik leer hiervan dat we meer met elkaar moeten leven meer met elkaar moeten praten. We hebben het ook over culturele dingen zoals bijvoorbeeld haar hoofddoek. Dan krijg je toch meer begrip ervoor en inzicht in elkaars overwegingen. Ook heb ik ontzag voor Hayma: ze werkt heel hard om te bereiken wat ze wil. Ik denk ook dat inburgering meer effect heeft als je mensen aan elkaar koppelt.”
Daar is Hayma het hartgrondig mee eens. Ze volgt de verplichte inburgeringslessen maar dat is veel theorie en bovendien in een lokaal met vooral erg weinig Nederlanders om haar heen. “Inburgering lukt niet als je geen contact hebt met Nederlanders.”

Aanmelding trainingsronde voor vrijwilligers geopend
Er zijn nog steeds vrijwilligers welkom voor het project Match & Connect. Bij Stichting Present is Petra de Vries contactpersoon: petra.de.vries@presentdeventer.nl of 06-40263404.
Bij Humanitas zijn dat Karijn Sieben (k.sieben@humanitas.nl of 06-35130445) en Inge Loëvering (i.loevering@humantias.nl of 06-83889595).
Meer informatie staat ook op de website: www.stichtingpresent.nl/deventer/matchconnect/programma/