Stedendriehoek

Proef de unieke sfeer op Buitenkunstig Gorssel

GORSSEL – Op zondag 17 juni is het niet alleen Vaderdag, maar ook de dag waarop Buitenkunstig Gorssel haar negende editie beleeft. Tussen 11.30 en 17.00 uur komt jong en oud naar het centrum voor de ongeveer honderd kramen met kunst, brocante en streekproducten. Tussen de bedrijven door wordt alles opgevrolijkt met straatmuzikanten, leuke acts en is er een apart Kinderplein. Op deze manier ontstaat er een unieke sfeer waarbij men kan neerstrijken op het Foodplein om wat te drinken en te eten. Ook Museum More is deze derde zondag van juni geopend. Kortom, een gratis paradijs voor al uw zintuigen.

“Er zijn zo’n 50 kunstkramen, 35 brocantekramen en 15 kramen voor de streekmarkt”, voegt Hester Bolink, voorzitter van stichting Buitenkunstig Gorssel, er voor alle duidelijkheid aan toe. Op de Hoofdstraat staan de kunst- en brocantekramen en op de Joppelaan, die haaks daarop staat, ook nog een deel kunst. De Joppelaan komt uit op het Nijverheidsplein waar de kramen voor de streekmarkt zullen staan.” 

Kunstmarkt
“Het zeer brede aanbod zorgt voor een grote diversiteit”, verzekert Hester. “Naast schilderijen, beelden, keramiek en fotografie kom je ook technieken tegen zoals mozaïek, steltpoppen, sieraden en tassen. Maar er is nog veel meer. Het is echt de moeite waard om het allemaal te komen bekijken. Er zijn kunstenaars uit het hele land, maar ook uit Duitsland en België. Over het aantal aanmeldingen hebben we absoluut niet te klagen.”

Brocante
“Voor een zeer gevarieerd aanbod van antiek, curiosa en brocante van hoog niveau, val je bij ons met je neus in de boter”, klinkt Hester overtuigd. “Het is zeker geen rommelmarkt. Je vindt hier veel spullen uit grootmoederstijd. Van heinde en verre komen de mensen naar deze markt toe om leuke dingen te vinden. Ook al beginnen we officieel pas om 11.30 uur, de kraamhouders komen al om 06.00 uur aanzetten voor het uitzoeken van de beste plek en het uitstallen van hun spulletjes.” 

Streekmarkt
Volgens Hester vind je op deze markt uitsluitend ambachtelijk geproduceerde producten uit de omgeving. “Mooi om te zien is hoe het op houtoven gestookte brood wordt gebakken. Verder kun je hier kiezen uit verschillende soorten kazen, worstsoorten, eigengemaakt ijs, is er een wijnproeverij en zijn er verse aardbeien. Met al deze eerlijke en heerlijke producten worden de fijnproevers op hun wenken bediend.” 

Straattheater en acts
“Het straattheater en de talloze acts geven altijd extra glans aan dit festival”, meldt Hester nog even enthousiast. “Neem bijvoorbeeld Tim Horsting met zijn show ‘Incroyable’. Het gaat over een Franse charlatan die geen Frans spreekt en een koffer die van binnen groter lijkt dan van buiten. Het zijn de ingrediënten van een act vol humor, horror, slapstick en magie, inclusief stunts met vuur en glas. Ook opvallend is de Ganzenfanfare, waarbij een tamboer, een tamboer-maître en een groep Toulouser ganzen de show stelen. Bijgestaan door tromgeroffel en overige muzikale klanken marcheren zij door de straten. De voorstelling ‘Beet’ gaat over twee olijke vissers die jaren geleden bovenop de steiger zijn geklommen en nog steeds wachten op die ene grote vangst. Plotseling hebben ze beet. Of het nu een vis of een voorbijganger is die toehapt, valt nog te bezien. Standbeeld Choco Candy en Bartholomeus de dorpsgek zijn ook van de partij.” 

Voor het hele programma kun je het beste onze website www.buitenkunstiggorssel.nl raadplegen”, adviseert Hester tot slot. “O ja, voor de kinderen hebben we een apart Kinderplein. Deze grenst aan het Foodplein. Je kunt hier bij de plaatselijke horecaondernemers heerlijk eten en drinken. De kinderen worden onder andere geëntertaind door Nelson, met een voetbal- en pannashow. Verder is er een poppenkast, een knutselactiviteit en krijgen ze gratis popcorn.”