Stedendriehoek

Ook (de aanloop naar) Moederdag vier je in de Nieuwstraat

DEVENTER – Op 14 mei is het weer zover: gedurende deze tweede zondag in mei staan namelijk in ons land en ook in diverse andere Europese landen traditioneel alle moeders centraal. En wat is er nu leuker om die dag te vieren in de Deventer Nieuwstraat?

Het idee om moeders een dag per jaar in het zonnetje te zetten komt overigens van origine uit de Verenigde Staten. Het ging toen vooral om hulpbehoevende moeders te ondersteunen in de nasleep van de Amerikaanse Burgeroorlog. Het idee sloeg aan maar pas toen de Amerikaanse president Wilson in 1914 elke tweede zondag in mei tot Mother’s Day bestempelde werd het een landelijk fenomeen.
In 1916 wilde het Leger des Heils in ons land al een Moederdag naar Amerikaans voorbeeld invoeren, maar dat had nog weinig succes. De toenmalige bloemenbranche zag in een landelijk geaccepteerde Moederdag echter een ideale manier om de verkoop van haar producten aan te zwengelen en zette daar in 1924 vol op in met gerichte reclamecampagnes. Dat lukte en daarom kunnen we nu stellen dat de Nederlandse moederdagtraditie bijna een eeuw oud is. Dat betekent dus volgend jaar wellicht een extra feestje…

Bloemen
In de aanloop naar Moederdag gaan vaders, zonen, dochters en wie weet ook andere familieleden de komende dagen weer driftig op zoek naar iets passends voor moeder of eega. Zeer waarschijnlijk worden de bloemenzaken daarbij ook dit jaar zeker niet overgeslagen. Vorig jaar waren bloemen immers nog het populairste moederdagcadeau en dat zal voorlopig ook wel niet veranderen.

Cadeauwinkels
Maar ook cadeauwinkels zien hun verkopen elk jaar rond deze tijd sterk toenemen. De Wereldwinkel, sinds jaar een dag een vaste waarde in het centrum van de Nieuwstraat, heeft in elk geval al op voorhand op veel extra bezoekers gerekend. Charles Plant is een van de twaalf vrijwilligers waarop het Deventer filiaal draait: “We hebben met het oog op Moederdag extra veel sieraden ingekocht. Denk aan zaken als kettinkjes, armbanden, ringen en oorbellen. En het mooie is dat we al deze mooie sieraden aankomende week met 20% korting aanbieden.
Sowieso is de Wereldwinkel de laatste tijd getransformeerd naar een echte cadeauwinkel, waardoor we juist rond dit soort dagen een heel aantrekkelijk adres zijn geworden om eens rond te snuffelen voor allerhande cadeautjes. Van oudsher hebben we een heel breed assortiment uit diverse ontwikkelingslanden, waaronder veel artikelen uit Nepal zoals een collectie fraaie klankschalen. Die zijn er in elke prijsklasse, van 30 tot 250 euro. Kortom, we hebben voor iedereen wat wils. En, vergeet de duurzame, recyclebare en zeer populaire Dopper drinkfles niet, die is bij ons met een prijs van 11,95 euro goedkoper dan in veel andere zaken. Dus loop vooral eens bij ons binnen.”

Onderscheidend

De Nieuwstraat is de entree van Deventer vanaf de zogenoemde ‘Zwolsche kant’. De straat heeft een veelbewogen historie en bestaat al bijna zeven eeuwen. In 1331 werd ze voor het eerst genoemd in een document, maar toen onder de naam Platea Novea, wat zoveel betekent als opnieuw bestraat. Tot het midden van de vorige eeuw waren er meer woonhuizen en bedrijfjes dan winkels. De meeste kleine bedrijven waren gesloten woonhuizen, soms met een bijbehorend winkeltje. In de jaren vijftig en zestig ontpopte de Nieuwstraat zich als winkelstraat en eind jaren zeventig vond er een renovatie plaats waarbij de Nieuwstraat voetgangersgebied werd. Eind jaren 2018 was er sprake van lichtelijke paniek onder de ondernemers, omdat de gemeente plannen had om de leegstand die er destijds was, te lijf te gaan met bewoning. De winkeliers wisten het tij te keren en werden hierin gesteund door Stichting Deventer Binnenstadsmanagement (SDBM), die ook graag het karakter van de kleine winkelstraten, zoals de Nieuwstraat, in de binnenstad wilde behouden. Juist door de bijzondere winkels en straten onderscheidt Deventer zich van andere steden.

En dat onderscheidende karakter is dus ook op Moederdag een belangrijke troef. Neem mama op deze feestelijke dag bijvoorbeeld ook eens mee naar restaurant De Keizerskroon, net om de hoek aan de Stromarkt. Of bezoek een van de vele andere, gezellige winkels. Beetje mooi weer erbij en klaar…