Stedendriehoek

Ode aan de Doos

DEVENTER – “Die verdomde kutdozen!” riep Caroline Houthuyse, eigenaresse van Jurk en kunst van Kaatje, toen zij na een sterfgeval in haar familie alles in haar eentje moest verhuizen. En dat na al een flink aantal verhuizingen de afgelopen vijf jaar. Het werd het idee tot een ‘dozen’ expositie, die tot en met 27 oktober te zien in De Hipshop. Van een klotedoos, een heilig kruisje tot kut met peren; het is tijd voor Ode aan de Doos.

“Voor de ‘vrouwelijke doos’ bestaan veel benamingen – vaak vulgair of als scheldwoord – naast een akelige seks- en porno-industrie, veelal bedacht door witte heteromannen. Het is nog steeds de normaalste zaak van de (westerse) wereld.” Met Ode aan de Doos wil Caroline met feminine woordgrappen en krachtige beelden de veelzijdigheid van de ‘doos’ tonen.

Op dit moment zijn er zo’n zestig dozen, waaronder een klotedoos, snee(u)wit, cut(e) cookies, nachtpoëzie, gesloten doos, bonbondoos, kutviool, schrijfdoos, slaapdoos, heilig kruisje, dooie doos, gesluierde doos, coole doos, sigaar uit eigen doos en kut met peren.

De expositie is te zien bij De Hipshop, Brink 21 (ingang Roggestraat, tegenover het Etty Hillesum Centrum). Tijd: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur en de 1e zondag van de maand van 12.00 tot 18.00 uur.