Stedendriehoek

Nostalgiekar helpt dementerenden aan herinneringen

DEVENTER – Op Solis woonzorglocatie Groote & Voorster heeft Van Hoeckel de jarenlange samenwerking en het partnerschap met Solis bekrachtigd door de gift van een Nostalgiekar.

Reminiscentie, volgens de dikke Van Dale ‘een gedachte aan een verschijnsel uit het verleden, dat overeenkomst vertoont met een huidige waarneming’. Daar draait het om bij de Nostalgiekar, een uniek concept binnen de zorg. Een ouderwetse, verrijdbare bakkerskar, gevuld met producten en attributen van ‘toen’ en bedoeld om bewust herinneringen van vroeger bij mensen met dementie op te halen, waardoor zij beter kunnen functioneren in het ‘nu’. Door belangrijke zintuigen – ogen, oren en reuk – te prikkelen worden de hersenen letterlijk even wakker geschud. Vaak wordt hierdoor communicatie met mensen met dementie beter en kunnen ze weer contact met de buitenwereld maken.

De ouderwetse bakkerskar – gevuld met producten en attributen – lijkt een simpel idee, maar is zeer innovatief voor zorg. Veel zorgorganisaties zouden graag een ‘belevingskamer’ hebben, maar hebben ofwel het personeel niet om met bewoners aan de slag te gaan in deze kamers of de ruimte ontbreekt om een ‘belevingskamer’ in te richten. Met deze mobiele bakkerskar komt het ‘toen’ naar de bewoners toe, en kunnen medewerkers of vrijwilligers met bewoners aan de slag in hun eigen vertrouwde woonkamer.

De Nostalgiekar is geleverd door DoSocial (www.dosocial.nl) en is gemaakt in een sociale werkplaats. DoSocial probeert een brug te slaan tussen mensen en bedrijven die iets te bieden hebben en hulpbehoevenden die daarmee geholpen kunnen worden. Zo dragen zij bij aan het welzijn van ouderen en mensen met een beperking, jong en oud. De Nostalgiekar kan vanwege zijn mobiele karakter binnen Solis worden ingezet op de verpleeghuisafdelingen van verschillende locaties.