Stedendriehoek

Nieuwstraat helpt mee in de strijd tegen plastic soup

DEVENTER – In 2012 kreeg Deventer het eerste watertappunt in de stad. Hier kun je met je (eigen) waterfles kraanwater tappen, ideaal bij warm weer maar ook als je ‘gewoon zin hebt in water’. Deze tap werd geplaatst op de Brink, achter de Waag en is onderdeel van het drinkwaterproject Join the Pipe, het sociale netwerk van kraanwaterdrinkers dat als missie heeft om de langste waterleiding te bouwen om zo iedereen, overal ter wereld, van schoon drink water te voorzien. Inmiddels zijn er een aantal tappunten bijgekomen in Deventer, onder andere bij het NS-station en op het Lamme van Dieseplein. Deventer blijkt een echte waterstad te zijn, want in tegenstelling tot sommige plaatsen in ons land waar het zoeken is naar een watertappunt werd in de stad aan de IJssel onlangs weer een nieuw tappunt gelanceerd; dit keer in de Nieuwstraat.

Verscholen tussen de, dit jaar neergezette, bloemperken is een drinkwatertappunt geplaatst. “Deze is zelfs in een bijzondere kleurstelling gemaakt zodat het perfect past in de omgeving”, vertelt Sjoukje Bouwman namens de winkeliersvereniging. Ook dit tappunt is onderdeel van Join the Pipe. “Hoe meer tappunten er komen, hoe meer mensen zelf een fles meenemen om zo altijd vers, koud water te kunnen tappen. En natuurlijk scheelt dit zoveel plastic afval.” In steeds meer plaatsen verschijnen tappunten, bijvoorbeeld in parken, bij de ingang van gebouwen en op andere openbare plekken. Het tappunt is in samenwerking met Nederlandse watermaatschappijen ontwikkeld, is vandaalbestendig en kan 365 dagen per jaar worden gebruikt. Voorverpakt bronwater is gezond, daar zijn alle kenners het over eens. Maar ook het kraanwater in Nederland is van zeer goede kwaliteit, sterker nog… de kwaliteit van ons water is minstens zo goed als bronwater volgens onderzoek.

Op een gezonde manier bijdragen aan een plasticvrije oceaan
Water is gezond, goedkoop en dorstlessend. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen een fles (bron)water bij zich dragen in de tas. Maar ook steeds vaker zie je herbruikbare flessen verschijnen, als alternatief voor de plastic flesjes uit de supermarkt, ook in rugzakken van scholieren. Dankzij de tappunten is een herbruikbare fles nóg populairder geworden. De ‘goede’ herbruikbare flessen zijn uiteraard BPA vrij, zodat deze niet ongezond zijn om te gebruiken in tegenstelling tot het steeds opnieuw gebruiken van plastic flesjes water uit de supermarkt, die ongezonde weekmakers bevatten. En natuurlijk zorgt hergebruik voor een ongekend aantal minder plastic flesjes dat als afval wordt weg gegooid, iets dat helemaal past in deze tijd van duurzaamheid en het zoeken naar oplossingen om de ‘plastic soup’ te verminderen.

Een stukje gezondheid tappen in de bloementuin
Tot nu toe was het vanuit de Nieuwstraat nog een stukje lopen naar bijvoorbeeld het Lamme van Dieseplein om je waterfles bij te vullen, maar nu kun je dus ook terecht midden in de bloementuin van de Nieuwstraat. De tap betekent nog meer duurzaamheid in de straat, die ook qua winkelaanbod tal van duurzame initiatieven kent. De ontwikkelingen in deze straat en de naast gelegen T.G. Gibsonstraat blijven doorgaan volgens Sjoukje. “De straat is op dit moment goed gevuld met ondernemers, waarvan een flink aantal een specialistisch aanbod bieden of van maatschappelijke waarde zijn.”

Join the pipe wil nog meer tappunten
Organisatie Join the pipe wil zo veel mogelijk watertappunten zien. Opbrengsten van de verkoop van tappunten worden gebruikt om drinkwaterprojecten in ontwikkelingslanden te financieren, flessen uit te delen aan schoolkinderen en op deze manier de plastic soup bij de bron aan te pakken.