Stedendriehoek

Namen omgebrachte Joden gelezen

DEVENTER – Ida Frank uit Diepenveen was 73 jaar, Frits Zwartz van de Kerkstraat 10 jaar en Elisabeth Winter – die aan de Sijzenbaan woonde – nog maar 1 jaar, toen ze in de Tweede Wereldoorlog in een nazi-kamp vermoord werden.

Het waren Deventenaren, net als de 389 anderen die hetzelfde lot ondergingen. Ze woonden in Deventer, werkten er, namen deel aan hun toneel- of zangvereniging en . . . toen moesten ze weg. Om deze stadgenoten niet te vergeten, worden hun namen, met de straat waar ze woonden, hardop gelezen op maandag 27 januari.

Op die dag is het 75 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Wereldwijd wordt elk jaar op die dag de moord op 6 miljoen Joden herdacht, Holocaust Memorial Day. In het Etty Hillesum Centrum (EHC) aan de Roggestraat worden die avond de 392 namen gelezen van de Deventer Joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht. Tevens is dan het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht van Daan Roosegaarde en zijn team te zien.

De avond wordt om 19.30 uur geopend door Manja Pach, oud-voorzitter van het EHC. Aansluitend leest Frits Grimmelikhuizen een bewerkte tekst van rabbijn Albert Friedlander. Als eerste zal burgemeester Ron König twintig namen van Joodse Deventenaren lezen, gevolgd door 19 anderen, onder wie enkele kinderen van de Hagenpoortschool. Het Jiddisch projectkoor Lechaïm onder leiding van Quinta Holthuis verleent zijn medewerking aan deze bijzondere avond. Bezoekers zijn van harte welkom. Voor meer informatie, telefoon 0570-641003 en website www.ettyhillesumcentrum.nl