Stedendriehoek

Muzikale pelgrimstocht door saxofoniste

SCHALKHAAR – Op zondag 6 oktober vanaf 15.00 uur vindt het eerste concert van ‘Pelgrim’ plaats, verzorgd door saxofoniste en componiste Lotte Pen in en rondom de School van Frieswijk in Schalkhaar. Een muziekwandeling in de natuur, waarbij deelnemers met een koptelefoon op, met haar muziek een soundscape beleven die eindigt in een apotheose: een live concert door Pen. In 2020 zal Pelgrim op meerdere plekken in Nederland mee te maken zijn.

“Een massage voor de zintuigen”, belooft Lotte Pen. “Het is geen standaard concert, maar onderdeel van een totaalbeleving.” De saxofoniste, die onder andere speelde in concertzalen in Tokio, Sint-Petersburg, Jakarta en New York, wil mensen ertoe verleiden een beweging te maken van buiten naar binnen. “De muziekwandeling vindt plaats in de open lucht en heeft het karakter van een pelgrimage. Door de fysieke beweging ligt de focus nog meer op het luisteren. Ik speel met de tegenstelling tussen groep en individu. Je wandelt met zijn allen, en tegelijk ben je door de koptelefoon alleen. Een concert beleef je collectief, Pelgrim met jezelf. Daar zit een interessante spanning in, vind ik.” 

Zelf kwam Lotte Pen enkele jaren geleden, na een zeer intensieve muzikale carrière, een periode tot stilstand. “Mijn lijf deed het niet meer. Ik heb het begrepen als een gevolg van de zeer hoge eisen die ik mijzelf stel. Het kan altijd beter, je kunt altijd harder werken. Je valt jezelf dan tegen en die gedachte verdroeg ik niet. Daardoor bleef ik maar werken, afleiding zoeken en doorgaan.” Pen nam vervolgens een time-out en maakte een wandeling naar haar ‘ik’. “Dat was niet eenvoudig, maar persoonlijk en artistiek gezien ben ik weer gaan bloeien en ontdekte ik een enorme vrijheid om nieuw werk te maken, eigen werk.” 

Lotte Pen werd geselecteerd als beste producer uit Oost-Nederland voor Nieuw Elektronische Waar 2018 en haar track Tabernacle werd opgepikt door een Italiaanse documentairemaker die het gebruikt als soundtrack. Lotte componeerde muziek voor onder anderen jeugddansgezelschap De Stilte en het Tuinfeest-Literair Festival te Deventer.  Momenteel tourt zij solo door Nederland en op Spotify trekt haar muziek wereldwijd honderdduizenden luisteraars per maand.

Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.schoolvanfrieswijk.nl . Voor meer informatie: www.lottepen.nl