Stedendriehoek

Museum toont 1250 jaar Deventer

DEVENTER – Deventer viert 1250 jaar geschiedenis. In het jaar 768 bouwde de Angelsaksische missionaris Lebuinus een houten kerkje aan de oevers van de IJssel. De komst van Lebuinus betekende het begin van de ontwikkeling van Deventer: van een kleine nederzetting tot de stad van vandaag.

In het kader van het jubileum van de stad toont Museum De Waag de hoogtepunten uit de geschiedenis in de tentoonstelling ‘Deventer 1250 jaar’. Met de opening lanceert het museum ook de nieuwe app 3Deventer’. In de app zijn gebouwen en stadsgezichten uit het verleden te bezichtigen die inmiddels uit het straatbeeld zijn verdwenen. Sinds afgelopen zondag is de tentoonstelling open voor het publiek en de app gratis te downloaden in de App Store of Google Play.

De tentoonstelling in Museum De Waag biedt een reis door de tijd langs de rijke historie van één van de oudste steden van Nederland en geeft een overzicht van belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de stad. Van het moment dat de missionaris Lebuinus een kerkje sticht tot de tijd van de industriële bloei van Deventer in de negentiende en twintigste eeuw. De tentoonstelling is een ode aan de jubilerende stad en laat zien dat het Deventer van nu gevormd is door 1250 jaar historie.

Al enkele jaren werkt het museum samen met specialisten op het gebied van erfgoed en archeologie om Deventer in verschillende tijdlagen te reconstrueren. De app ‘3Deventer’ biedt bezoekers de mogelijkheid om in de hedendaagse stad gebouwen uit het verleden te bekijken. Zo is op de Brink te zien dat dit nu zo levendige stadsplein in het jaar 900 de plek was waar de Vikingwal liep. Ook het Deventer van de toekomst is te bekijken; een stad waar wolken worden vastgezet om inwoners van water te voorzien en grote apparaten die energie uit de aarde halen het straatbeeld bepalen.

Nieuwe aanwinsten
Onlangs zijn er twee unieke werken verworven voor de Deventer Collectie. Museum De Waag wist in april het werk ‘Boslandschap met Latona en de Lycische boeren’ van de Deventer kunstschilder Bartholomeus Breenbergh te bemachtigen in New York. Dankzij Vereniging De Waag is de Deventer Collectie verrijkt met een prachtige krijttekening van de Waag van Cornelis Springer uit 1861. Beide werken zijn te zien in de tentoonstelling Deventer 1250 jaar.

De tentoonstelling Deventer 1250 jaar is te zien tot en met 4 november 2018 in Museum De Waag. Het museum is dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur (maandag gesloten). Een uitgebreide audiotour in zowel Nederlands als Engels is beschikbaar. Elke zondag is er om 14.00 uur een gratis instaprondleiding.