Stedendriehoek

‘Leeuw van Deventer’ nu verbonden aan schooljeugd

DEVENTER – Het Leo Halle Schoolvoetbaltoernooi. Onder die naam gaat het schoolvoetbal in Deventer onderweg naar de 85e editie in 2020. De komende jaren belooft het toernooi weer een feest te worden voor z’n 1500 leerlingen, leerkrachten, ouders en familieleden. Dat gebeurt dan onder de naam van Leo Halle: de Leeuw van Deventer die als keeper van Go Ahead naam maakte en ook het doel verdedigde van het Nederlands elftal.

“We maken er weer iets moois van”, zei commissievoorzitter Frans de Vries. Hij zwaaide vorige week – na zestien trouwe jaren – hoofdsponsor Salland Zorgverzekeringen uit. De Vries toonde zich dankbaar voor de steun en begripvol voor de keus van de verzekeraar om zich meer op grotere, regionale evenementen te gaan richten.
“Een toernooi kost veel geld”, aldus De Vries, die aangaf dat vanuit diverse hoeken sponsorsteun zich aandiende. “Met die sponsors gaan we de gesprekken de komende maanden afronden. Maar toen Ben Halle – zoon van ex-international en keeper Leo Halle – zich meldde, hebben we snel geschakeld. De naam van Leo Halle verbinden aan het toernooi is zo’n unieke mogelijkheid. Dat verbindt de jeugd met een grootse man uit de Deventer voetbalgeschiedenis.”

Trots
Ben Halle gaf bij de bekendmaking van de nieuwe toernooinaam aan, trots te zijn dat zijn vaders naam voortleeft in de stad. “Hij had iets met de jeugd. Vandaar ook dat het voor de hand ligt het schoolvoetbaltoernooi naar hem te vernoemen”, aldus Halle, die zelf jarenlang commissielid was van het toernooi en in Deventer als docent lichamelijke opvoeding bij het toenmalige Revius werkte. “Sport en bewegen zijn zó belangrijk voor de jeugd. Vroeger werden toernooien ook onder schooltijd gehouden. Voetbal, maar ook basketbal en handbal. Het zou goed zijn als dat soort evenementen terugkeren.”

De komende maanden werken Halle en de Schoolvoetbalcommissie ideeën uit om al tijdens het Leo Halle Schoolvoetbaltoernooi van 2019 iets extra’s te bieden. In de geest van Leo Halle zou daar bijvoorbeeld een penaltybokaal in kunnen passen, maar dan een bokaal voor keepers. “Ideeën waar we naar kijken. Zoals we ook afwachten hoe de nieuwe leeftijdsindelingen van de KNVB uitvallen en de grootte van velden waar leeftijdsgroepen op spelen. Dat heeft ook gevolgen voor ons toernooi, het aantal benodigde velden etc. Maar dat we iets extra’s gaan doen, staat vast”, besluit De Vries.