Stedendriehoek

Lebuinuslezing over vluchtelingen

Foto: Frank Ruiter

Dinsdag 16 mei verzorgt schrijfster Rosita Steenbeek de Lebuinuslezing 2023, getiteld: De vluchtelingen en wij. De lezing begint om 20.00 uur, de kerk gaat open om 19.30 uur. Tickets kosten €12,50 voor vrienden van de Lebuinus en studenten betalen €10,-.

Er is een verharding van de houding ten opzichte van vluchtelingen en migranten, maar ook een groeiend verzet van gewone burgers, hulporganisaties en kerken. In de Lebuinuslezing werpt zij licht op de huidige situatie en stelt de vraag: hoe waken wij over onze menselijkheid?

Schijfster Rosita Steenbeek maakte het lot van vluchtelingen en migranten van heel dichtbij mee. Op Lampedusa, Sicilië en in Libanon hoort zij de intense verhalen van de vluchtelingen én de hulpverleners, en deelt hun leven op de meest schrijnende maar ook mooie momenten. Door beide, vluchtelingen en hulpverleners, een gezicht te geven brengt ze de problematiek dichterbij. Op dinsdag 16 mei gaat ze in de Lebuinuskerk dieper in op de huidige situatie en gaat de dialoog met het publiek aan.

Om de verhalen en ervaringen vast te leggen verbleef zij in een vluchtelingenkamp in Libanon en reisde door heel Italië, van Lampedusa naar Triëst. Ze schreef hierover in Wie is mijn naaste? en Droomland Italië van Aleppo naar Turijn (2022). Ook werkte ze mee aan een tv-documentaireserie Viva l’Umanità! (Leve de menselijkheid!).

Het bestuur van de Vrienden van de Lebuinuskerk tekent ieder jaar voor de organisatie van de Lebuinuslezing. Een lezing over actuele relevante maatschappelijke vraagstukken. Afgelopen jaar sprak de Denker des Vaderlands Paul van Tongeren. Voorafgaand aan de lezing en in de pauze is er zang en muziek door leerlingen en docenten van de Internationale Schakelklas, van het Etty Hillesum Lyceum Deventer. Voor meer informatie: vrienden.lebuinuskerk.nl.