Stedendriehoek

Lavorista: arbeidsrecht voor werknemers én werkgevers

DEVENTER – Sinds 2021 voert advocaat Maarten Riepma een succesvolle praktijk die gespecialiseerd is in arbeidsrecht. Zowel werkgevers als werknemers kunnen in Deventer terecht voor gedegen juridisch advies, mét oog voor de menselijke maat.

Werknemers en -gevers
Riepma: “Ik geloof er heilig in dat je beide groepen bij moet staan om goed te kunnen adviseren. Als je alleen focust op werknemers, wordt het lastig om zaken vanuit het perspectief van een werkgever te bekijken, of andersom. Wanneer een werkgever een idee heeft waarvan ik weet dat veel werknemers daar niet van gecharmeerd zijn, dan vertel ik dat. Vakantiedagen bijvoorbeeld, liggen voor veel werknemers gevoelig. Wanneer een werkgever deze zonder discussie uitbetaalt, kan het bereiken van een overeenstemming tussen beide partijen makkelijker worden.”

Impact ontslag groot
De impact van een eenzijdige beëindiging van een arbeidsovereenkomst op een werknemer wordt vaak onderschat, aldus Riepma. “Zelfs als het om reguliere beëindiging gaat of bij een reorganisatie volgens de regels. Het besef niet meer nodig te zijn, voelt voor de werknemer bijna altijd als een klap in het gezicht. Wanneer ik cliënten kort na zo’n aanzegging spreek, ben ik vaak de eerste bij wie ze hun ei kwijt kunnen. Ik kan ze dan bij de hand nemen en vertellen wat ze kunnen verwachten. Daarmee valt vaak al een last van hun schouders.”

Menselijke maat
Onderdeel van het concept van Lavorista is dat het bijstaan van cliënten verder gaat dan het alleen adviseren over de juridische procedures.Anders loop je het risico dat je de cliënt helemaal niet biedt waar deze naar op zoek is”, legt Riepma uit. “Ik heb in het bedrijfsleven en het particuliere onderwijs gewerkt. Daar staat het belang van de klant altijd centraal. Een werknemer van 60plus vertelde mij onlangs dat ik de eerste was die vroeg wat ze nog wilde tot aan haar pensioen. Had haar werkgever nog nooit gedaan.”

Persoonlijk kennismakingsgesprek
“Ik vind het belangrijk om te investeren in een persoonlijk kennismakingsgesprek. Werkgever of werknemer moet immers zijn of haar ei kwijt kunnen en ik wil op de hoogte zijn van alles wat er speelt. Die investering betaalt zich in de loop van het traject altijd uit. Ik werk als zelfstandig ondernemer en dat betekent korte lijnen met de cliënt en flexibiliteit als het gaat om afspraken buiten kantooruren. Wanneer een cliënt contact opneemt, dan ken ik het dossier en dat werkt naar beide kanten erg prettig.”

Lavorista arbeidsrecht advocatuur – Business Center L’Arc en Ciel, Zutphenseweg 29D, Deventer. Telefoon 0570-745970. E-mail info@lavorista.nl, website www.lavorista.nl