Stedendriehoek

Lage waterstand rivieren blijft voor problemen zorgen

STEDENDRIEHOEK – Terwijl het merendeel van de Nederlanders geniet van het mooie najaarsweer betekent het uitblijven van regen voor nog lagere waterstanden in de rivieren. Voor de veerponten op de IJssel is het nu zelfs de vraag hoelang zij nog kunnen varen.

Zware voertuigen moeten al maanden omrijden. Zij kunnen niet via de veren naar de overkant van de rivier omdat het risico bestaat dat de veren aan de grond komen te zitten als gevolg van de lage waterstand. Nu krijgen de veren echter ook problemen met de reguliere vaarten. Het probleem is het droog vallen van veerstoepen zoals onder andere in Wijhe het geval is. Ook bij Bronkhorst en Olst dreigen de veren niet lang meer te kunnen varen. De extreem lage waterstand zorgt ervoor dat het einde van de veerstoepen droog komen te liggen. Hierdoor kan het verkeer niet aan boord komen en daarbij lopen de ponten aan de grond.
Op dit moment zijn gemeenten, aannemers en de eigenaren van de veren in overleg om de veerstoep te verlengen. “We hebben dit nog nooit meegemaakt”, zegt Schuitema. Hij is eigenaar van de veren in Olst en Wijhe waarmee dagelijks zo’n duizend auto’s – per locatie – worden vervoerd. “De komende dagen kunnen de veren nog varen, maar de voorspelling voorziet niet veel goeds. De hoop is op een snelle oplossing zodat we kunnen blijven varen.”