Stedendriehoek

Koninklijke Landmacht oefent in Deventer

DEVENTER – De Rode Baretten van de Koninklijke Landmacht oefenen van 1 tot en met 4 oktober in de gemeenten Deventer, Zutphen, Lochem en Voorst. Militairen van 11 Bevoorradingscompagnie (11 Bevo) van de luchtmobiele brigade zijn gedurende de hele week zichtbaar in de gemeenten.

Tijdens de oefening BEVO SEAL maken zij gebruik van militaire voertuigen, drones en ook worden er helikopters van het Defensie Helikopter Commando ingezet. De eenheid is gespecialiseerd in het bevoorraden van grondtroepen door de lucht. Zonder goede aanvoer van voorraden en materieel is het niet mogelijk langdurige missies uit te voeren. Die goederen allemaal op tijd op de juiste plek krijgen, is allesbehalve simpel. Daarom moet er geoefend worden.

Militaire aanwezigheid
De militairen voeren oefenoperaties uit op openbaar gebied in de verschillende gemeenten. Vooraf kunnen niet alle onderdelen van de oefening bekend gemaakt worden, omdat juist de verrassing een belangrijk trainingselement is. Doordat de militairen oefenen in openbaar gebied, is het mogelijk dat zij op verschillende manieren in contact komen met burgers. Dit zal geen gevaarlijke situaties opleveren voor omstanders.

Bij alle operaties kan een oefenvijand worden ingezet. Daarbij kunnen confrontaties worden uitgevoerd, met mogelijke vuurgevechten tot gevolg. Er wordt alleen gebruik gemaakt van oefenmunitie en de omgeving wordt hiervoor vrijgemaakt. Er is geen gevaar voor omstanders.

Meer informatie over vliegbewegingen staat op luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Via het twitteraccount van het Defensie Helikopter Commando (@dhcluchtmacht) wordt de omgeving met betrekking tot vliegbewegingen van de meest recente informatie en eventuele onvoorziene wijzigingen voorzien.