Stedendriehoek

Koninklijke Auping B.V. genomineerd voor Duurzaam Ondernemerschap

DEVENTER – Koninklijke Auping B.V. uit Deventer is één van de twaalf landelijk genomineerde bedrijven die kans maken op de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. Op dinsdag 3 april werd de onderneming, die excelleert op het gebied van duurzaamheid en innovatie, in het zonnetje gezet in het Wisdom & Wonder Paviljoen van Wageningen University & Research.

Koninklijke Auping B.V. is al 125 jaar een specialist in bedden en boxsprings. Een boxspring, matras of bedbodem van Auping staat gelijk aan duurzaamheid en comfort. Auping is één van de laatste grote familiebedrijven in Deventer. De overige elf genomineerden zijn Omrin uit Leeuwarden, Koffiebranderij G. Peeze B.V. uit Arnhem, Bouwgroep Dijkstra Draisma B.V. uit Bolsward, Eosta uit Waddinxveen, EcoChain Technologies B.V. uit Amsterdam, Hoeksche Hoeve B.V. uit ’s-Gravendeel, DSM-Niaga uit Geleen, Ter Laak Orchids uit Wateringen, De Verspillingsfabriek uit Veghel, ORTEC uit Zoetermeer en Mud Jeans International B.V. uit Almere. De Koning Willem I Plaquette is een initiatief van de Koning Willem I Stichting om bekendheid te geven aan positieve, duurzame ontwikkelingen in de Nederlandse economie en wordt op maandag 28 mei 2018 uitgereikt. Meer informatie over de Koning Willem I Prijs en Plaquette: www.kw1prijs.nl 

De bekendmaking van de genomineerden werd omlijst door een programma met verschillende keynotes. Hierin benadrukten sprekers Sigrid Helbig, directeur van The Economic Board, Rens Buchwaldt, lid van raad van bestuur Wageningen University & Research en Ruud Koornstra, Energiecommissaris van Nederland, het belang en de toekomst van duurzaam ondernemerschap. Anne-Marie Rakhorst, ondernemer en eigenaar van duurzaamheid.nl, voerde voorafgaand aan de bekendmaking een vraaggesprek met de kinderen Fulco en Chahrazad over ‘17 doelen die je deelt’. Fulco en Chahrazad zijn ambassadeurs van deze campagne, waarmee Rakhorst Nederland kennis wil laten maken met de ‘17 Werelddoelen’. Deze doelen zijn opgesteld door de Verenigde Naties om ervoor te zorgen dat de wereld gezonder, eerlijker en veiliger wordt voor iedereen. De kinderen overhandigden de twaalf genomineerde ondernemingen vervolgens één voor één de nominatiecertificaten.

European Business Awards for the Environment
De genomineerden ontvingen tevens een exclusieve uitnodiging om als Nederlandse afgevaardigden mee te dingen met de tiende editie van de prestigieuze European Business Awards for the Environment. Deze internationale prijs, welke in oktober 2018 worden uitgereikt door de Europese Unie, is bedoeld om ondernemingen te belonen die goed ondernemerschap combineren met eerbied voor het klimaat.
Het is de vierde keer dat de Plaquette een vast onderdeel is van de Koning Willem I Prijs. Eerdere winnaars zijn Koppert Cress uit Monster (2016), Coöperatie TexelEnergie U.A. uit Oudeschild (2014) en Normteq uit Hengelo(2012). Van de genomineerden wordt eind april een selectie gemaakt van drie finalisten. Tijdens de bestuursvergadering wordt de winnaar vastgesteld. Koningin Máxima is erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting.

Genomineerde ondernemingen voor de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap:
Omrin – Leeuwarden (Friesland)
Koninklijke Auping B.V. – Deventer (Overijssel)
Koffiebranderij G. Peeze B.V. – Arnhem (Gelderland)