Stedendriehoek

Jonge ToekomstMakers in het spoor van Jan Terlouw

DEVENTER – Jonge mensen laten van zich horen in de Deventer Schouwburg. Zij komen in actie voor een betere wereld en presenteren hoe jij makkelijk mee kunt doen. De ToekomstMakers Show is te zien op donderdag 24 oktober en dinsdag 19 november, beide dagen om 20.30 uur. Gratis toegangskaarten zijn te bestellen via de website www.deventerschouwburg.nl, waarbij geldt: zo lang de voorraad strekt.

Schrijver Jan Terlouw (zie foto) riep tijdens een onvergetelijk televisie-optreden bij De Wereld Draait Door jongeren op in actie te komen: “We kunnen niet langer wachten!” De Toekomstmakers hebben deze handschoen opgepakt en voegen toe: “Wij doen het al en jij kan nu ook al in actie komen!” De ToekomstMakers vinden uit (bijvoorbeeld nieuwe zonnepanelen of gerecyclede meubels), redden regenwoud en laten je plantaardig eten. Vanuit hun werk of studie zijn de young professionals allemaal bezig onze aarde en onze samenleving mooier te maken en minder te schaden. Stuk voor stuk hebben ze passie voor hun werk en dat hoor je in hun pitches.

Het idee om jonge mensen een podium te geven, is ontstaan na de jaarlijkse Deventer Jan Terlouw Lezing. De lezing wordt elk jaar in december gehouden. Na Jan Terlouw en Bas Heijne is hoogleraar en terrorisme-expert Beatrice de Graaf (1976) de hoofdspreker van de derde editie op donderdag 12 december in de Deventer Schouwburg. De eerste lezing was naar aanleiding van Jan Terlouws verjaardagsspeech bij De Wereld Draait Door in 2016. Jan Terlouw: “Als ik de jeugd zie zitten… dan denk ik: potverdorie, daar zijn we toch voor. Ik heb een prachtig leven gehad. Ik wil dat jullie dat ook hebben. We kunnen niet langer wachten.”

Hoe kom je in actie?

Veel Nederlanders willen het anders doen, maar… hoe dan? Waar begin je? Voor jezelf natuurlijk, maar ook voor je kinderen en kleinkinderen. Wat als je geen geld hebt voor zonnepanelen of een elektrische auto? De ToekomstMakers geven het publiek mee hoe je in actie kunt komen, aansluitend bij hun eigen verhaal. Doe bijvoorbeeld ‘s ochtends geen koemelk maar havermelk in je koffie en reduceer stikstof óf geef een stukje regenwoud cadeau op een verjaardag en voorkom zo bomenkap in Latijns-Amerika.

De ToekomstMakers Show is een avondvullend programma met talks van jonge doeners die hun frisse blik en jonge kijk geven. Daarnaast zijn er korte, verrassende optredens. Een entertainende show vol vaart die als een raket de toekomst in schiet. Een show die je laat verwonderen, lachen, meedoen en nadenken. Met een jury- en publieksprijs voor de beste presentatie.