Stedendriehoek

‘Ik beschouw het nog steeds als een hobby’

DEVENTER – De geschiedenis van Rederij Thuishaven in Deventer gaat bijna zestig jaar terug. In 1962 trad Geert Scheers aan als schipper van de bekende voetveer over de IJssel. Hij nam het bedrijf over van zijn schoonvader, die dit net na de Tweede Wereldoorlog oprichtte. Scheers was slechts 18 jaar toen hij de vergunningen voor de veerpont van de gemeente kreeg.

Wie in de jaren ’60 achttien jaar werd, kreeg een oproep voor de militaire dienst. Scheers vroeg om uitstel en kreeg dit ook. Hierdoor kon hij de veerpont feestelijk openen in 1962. Uiteindelijk hoefde de schipper zich nooit te melden bij Defensie, omdat hij drie jaar later werd uitgeloot.
Net nadat het schip in gebruik werd genomen, lag deze al snel stil door de vrieskou van 1963. Geen goed begin, dacht Scheers, maar met volle moed ging hij na de kou door. In het daarop volgende jaar besloot hij rondvaarten aan te bieden; iets wat vrij nieuw was in de jaren zestig. In eerste instantie voer het passagiersschip van Deventer naar Gorssel. “Aan de IJssel bij Gorssel lag een café, waar men wat kon drinken”, vertelt Scheers. “Ze hadden ook een kleine speeltuin voor de kinderen. Niets uitbundigs, want dat was ook niet nodig in die tijd.” In 1969 kocht de ondernemer een tweedehands schip, die net wat groter was dan de eerste. “We konden hier 100 à 200 man in verschepen. De tochten die we maakten werden steeds langer. Voornamelijk groepen met ouderen kwamen hierop af. We voeren van Deventer naar Zutphen, Bronkhorst of Kampen. Het passagiersschip had een eenvoudige koffietafel. Men ging dan ergens in een stadje wat eten en daarna met het schip weer terug.”

De rondvaarten kwamen steeds meer in trek, waardoor Scheers vijf jaar later besloot om een nieuw schip te laten bouwen. Dit gebeurde in een ‘gemoedelijk familiebedrijf’ in Duitsland. Als opgeleide timmerman hielp Scheers hier ook aan mee. Hij verrichtte handelingen zoals timmeren en lassen. Het nieuwe schip kreeg een keukenruimte erbij, waardoor men ook een hapje aan boord kon eten.

Weer een nieuw passagiersschip
Zodra er weer ontwikkelingen waren, liet Scheers een nieuw schip van de grond af aan bouwen. Zo werden de schepen steeds groter, steeds meer aangepast aan gehandicapten en werden toiletten een must. “Ik ben altijd wel te porren voor aanpassingen. Ik vind het nog steeds een sport om ergens de eerste in te zijn.” Het aantal schepen groeide uit tot een complete vloot, waarbij het accent steeds meer kwam te liggen op schepen waar complete feesten op konden worden georganiseerd. Maar ook verschillende beurzen vonden op de schepen plaats, waaronder een Siemensbeurs en autobeurs van Renault.

Carpe Diem
In de loop der jaren heeft de Scheers ook verschillende schepen verkocht. Had hij dit niet gedaan, dan lag de IJssel nu vol. In 2004 besloot de schipper het overgrote deel van zijn rederij over te dragen. Pas in 2011 liet hij ook de laatste aandelen gaan. Toch kon Scheers het niet laten en liet in 2004 (onafhankelijk van de verkochte rederij) een nieuwe jacht bouwen. Dit vaartuig, het moderne en exclusieve partyjacht Carpe Diem, werd met ingang van mei 2007 officieel in de vaart genomen. Het werd het vlaggenschip van de nieuwe Rederij Thuishaven. “Het jacht is 26 meter lang, 6,50 meter breed en heeft een diepgang van 1,25 meter. De salon beneden biedt vijftig zitplaatsen en het zonnedek ook. Er zijn diverse voorzieningen aan boord, zoals cv, airco, geluidsinstallatie en een presentatie-display. Tevens is er een invalidentoilet. Onze keuken heeft een uitstekende naam en serveert snacks, lunches, high tea, koud of warm buffet en diners.” De Carpe Diem combineert klassieke elegantie met modern comfort. “Wij organiseren feesten en (zakelijke) evenementen voor gezelschappen van 10 tot 50 man. Wij onderscheiden ons in kwaliteit, sfeer en persoonlijke aandacht voor onze gasten. Het jacht is inzetbaar voor diverse gelegenheden, waaronder huwelijks-, verjaardags- of jubileumfeest, familiedag, fotoreportage, asverstrooiing, bedrijfsuitje, vergadering of training en productpresentatie.” Neem voor vragen contact op met Geert via telefoon 0570-671337 of 06-53336965. “Door onze jarenlange ervaring zijn wij in staat onze gasten volledig van dienst te kunnen zijn. Wij bieden kwaliteit, gezelligheid, privacy en een warme, persoonlijke ontvangst aan boord. Graag nodigen wij u uit op de Carpe Diem, om de sfeervolle, luxe en feestelijke ambiance zelf te ervaren.”

Hobby
De werkuren die Scheers in zijn jongere jaren maakte, zijn voor menigeen onvoorstelbaar. Om 07.30 uur liep hij de deur uit en om 22.30 uur was hij weer thuis. De schipper is nu 75 jaar en heeft de exploitatie overgedragen aan zijn dochter en haar partner. Hij is nog wel hoofdverantwoordelijk en regelmatig achter het roer te vinden. “Na al die jaren beschouw ik het nog steeds als hobby. Ik heb lange dagen gemaakt, maar die waren zo om. Ik kom nog altijd iedere week een dag te kort. Ze zeggen dat de tijd sneller gaat als je ouder wordt.” Scheers lacht: “Misschien komt dat wel, omdat wij wat langzamer worden.”

Thuishaven Deventer bv
Bolwerksweg 1
7419 AA Deventer
T: 0570-671337/06-53336965