Stedendriehoek

IJsselJazz in Gorssel; de beste jazz,soul en blues bij elkaar

GORSSEL – Elke tweede zondag in september staat Gorssel in het teken van jazz. Jazz met een hoofdletter, met een keur aan (inter)nationale artiesten, trekken zo’n 18.000 muziekliefhebbers naar Gorssel. Het festival is vrij toegankelijk. Stichting IJsselJazz is verantwoordelijk voor de organisatie van het evenement. “Natuurlijk doen wij dit samen met onze sponsoren uit de regio. Op deze manier is IJsseljazz een festival van en voor iedereen!” vertelt de organisatie. “Ook deze editie zullen er tal van topoptredens voorbij komen.”

Het IJsseljazz festival , dat dit jaar op zondag 8 september plaatsvindt in Gorssel, kent weer een mooi en sprankelend programma voor (jazz-, soul- en blues)muziekliefhebbers. Een programma met puikeblues die rockt, strakke swingende soul en fijne funky ritmes. Het festival hoopt veel bezoekers te mogen verwelkomen tijdens de 14e editie van het gratis festival.

Op het Rabobank podium in de Hoofdstraat openen de weergaloze jazzmuzikanten van Bruut & gitaargigant Anton Goudsmit het festival. Daarna is het de beurt aan Ntjam Rosie met haar warme r&b klanken. ‘Rock your baby’ George McCrae swingt samen met soulformatie Motownhead op het Rabobank podium. En als daverende slotact speelt de succesvolle rockband de Vandenberg’s MoonKings het podium aan de Hoofdstraat plat. De Vandenberg’s MoonKings is de band van Ad van de Berg, bekend van de bands Vandenberg en Whitesnake. 

Het Grolsch blues podium aan het Nijverheidsplein kent ook een mooie programmering. Dit podium opent met twee rockende bluesbands. De mannen van The Bellymen trappen af, gevolgd door de band Easterfield. Rootbag speelt zijn hypnotiserende delta blues en de Thomas Toussaint Band brengt Amerikaanse blues met heerlijk harmonicaspel. Camille Sledge & Band sluit af met een fenomenale show met eigen swingende soulnummers en Sledge klassiekers op het blues podium. 

Feest in het hele dorp
Het festival wordt gehouden in Gorssel, midden in het dorp. Er zijn twee podia: op het Marktplein treden jazz- en soulbands op. Parallel aan het programma op het Marktplein vinden op het Nijverheidsplein optredens van blues- en rockbands plaats. “Wij zijn trots op het programma dat wij aanbieden. Een keur aan (internationale) artiesten heeft IJsselJazz inmiddels bezocht. “

Tijdens het festival doet de meeste horeca in het dorp mee aan de verkoop van eten en drinken. U kunt uw versnaperingen betalen met munten, die u kunt kopen aan de kassa. Een deel van de opbrengst gaat naar de Stichting IJsselJazz voor de financiering van het programma en de faciliteiten. 

Geschiedenis
In 2005 werd het fundament gelegd voor wat een jaar later IJsselJazz zou gaan heten. Er werd een deal gesloten met de bekende saxofonist Hans Dulfer om een 1,5 uur durend concert op het hernieuwde Marktplein aan de Hoofdstraat te geven. Een onverwacht grote opkomst en vele positieve reacties bracht enthousiasme onder een aantal ondernemers. Met de wetenschap dat dit goed bij het dorp Gorssel zou kunnen passen werd nagedacht over een structureel jazzfestival. 

In 2006 vond op 11 september de eerste editie van IJsselJazz plaats. Hoogtepunten van deze dag waren de saxofoon battle met Hans Dulfer, Wouter Kiers, Ruud de Vries en Boris van der Lek en een optreden van Boris, die kort daarvoor Idols gewonnen had. De eerste editie werd bezocht door circa 3.000 bezoekers. “Hierop besloten wij dat IJsselJazz moest blijven. Een jaar later werd de Stichting IJsseljazz opgericht. Er vond professionalisering  plaats; zo kwam er een dagelijks bestuur en diverse commissies die druk aan het werk gingen. Er werd gezocht naar sponsoren, de infrastructuur werd geoptimaliseerd en (top)artiesten werden geboekt. En dat allemaal met de hulp van vrijwilligers en sponsorgeld.” In 2007 speelden onder andere op IJsselJazz; Hans & Candy Dulfer, The Jazzinvaders, Kim Hoorweg en The Bigband Straight Ahead. Het resulteerde in een groei van het aantal bezoekers: circa 7.000 muziekliefhebbers bezochten IJsselJazz in 2007. Inmiddels is het aantal bezoekers gestegen tot 18.000.

Van jubileum naar een verdere toekomst
In 2015 vond de 10e editie plaats. Op deze editie werd een concept dat voor IJsseljazz lang succesvol is geweest, Gorssel Huilt, samen met de oorspronkelijke organisatoren nieuw leven ingeblazen. Het werd een groot succes. Op de zondag speelde Candy Dulfer als slotact, de familie Dulfer heeft immers een nauwe band met het ontstaan van IJsselJazz.


 

Programma 2019

Rabobank Podium (Hoofdstraat)
13.30 uur BRUUT! & Anton Goudsmit
15.15 uur Ntjam Rosie & Band
17.00 uur George McCrae & Motownhead
18.45 uur Vandenberg’s Moonkings

Grolsch Podium (Nijverheidsplein)
13.00 uur The Bellymen
14.30 uur Easterfield
16.30 uur Rootbag
18.30 uur Thomas Toussaint Band
20.30 uur Camille Sledge & Band