Stedendriehoek

IJsselgezicht verrijkt collectie

DEVENTER – Ter verrijking van de collectie Knecht-Drenth heeft de Utrechtse schilder Jeroen Hermkens in opdracht van museumorganisatie Deventer Verhaal een IJsselgezicht van Deventer geschilderd.

Het echtpaar Knecht-Drenth heeft in de omvangrijke kunstcollectie die zij in 2003 schonken aan de gemeente Deventer, de transformatie van steden en buitengebieden willen vastleggen. Wandelend langs de IJsseloevers werd Hermkens gegrepen door het contrast van de stoere staalconstructies van de Wilhelminabrug met het eeuwenoude profiel van de oude Hanzestad. Het resultaat van zijn werk, het indrukwekkende panorama Wilhelminabrug bij Deventer, is nu voor iedereen te zien in de tentoonstelling ‘Deventer, Stad van de IJssel’ in Museum De Waag.

Het echtpaar Tijmen Knecht en Hélène M. Drenth legde in de laatste decennia van de twintigste eeuw een collectie aan van meer dan 700 schilderijen, tekeningen en prenten met landschapskunst en stadsgezichten. Oogmerk van de kunstverzamelaars was om het veranderende twintigste-eeuwse Nederlandse landschap en stedenschoon vast te leggen. De collectie bevat werken van landelijk bekende namen zoals Willem Witsen, Paul Gabriël, Jan Weissenbruch, Dirk Filarski en Anton Mauve, maar ook van enkele lokale Deventer schilders zoals Paul Bodifée, Bartus Korteling en Willy Zandvliet. Ruim vijftien jaar geleden besloot het echtpaar na bemiddeling van de Deventer antiquair Jan Strik om hun verzameling te schenken aan de gemeente Deventer. Behalve de collectie schonk het echtpaar ook een speciaal fonds om de collectie te kunnen blijven aanvullen.

In overleg met mevrouw Drenth, die samen met haar echtgenoot de collectie aan Deventer schonk, viel de keuze op Jeroen Hermkens. De verzameling omvat al diverse van zijn schilderijen, maar niet van het landschap bij Deventer. “In het kader van onze tentoonstelling in Museum De Waag, waarin de IJssel centraal staat, wilden we graag een hedendaags gezicht op Deventer, bezien vanaf de rivier. Stad en land komen daar in feite samen en dat beeld wilden we toevoegen”, aldus conservator Anne van Geuns, bij Deventer Verhaal verantwoordelijk voor het beheer van de stedelijke erfgoedcollectie.
De tentoonstelling ‘Deventer, Stad van de IJssel’ is tot en met 29 september te zien in Museum De Waag, Brink 56. Openingstijden zijn dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.museumdewaag.nl