Stedendriehoek

Hoe gaat de binnenstad van Deventer verder?

DEVENTER – Enkele weken geleden kregen de winkeliers van de Nieuwstraat en de Overstraten de schrik van hun leven toen zij de Binnenstadsvisie onder ogen kregen. Een visie, gepresenteerd aan de gemeente, die onder andere aangaf bewoning in winkelpanden te willen toestaan. De winkeliers sloegen daarop de handen ineen en stuurden een bezwaarschrift naar wethouder Verhaar. De brief werd opgepakt, met als eerste actie vanuit de gemeente een gesprek afgelopen vrijdag tussen een aantal ondernemers en twee personen van de gemeente.

“Het was een positief gesprek”, vertelt Marieke van Dijk van de juwelierszaak uit de Nieuwstraat. “Er werd duidelijk verwoord dat de Binnenstadsvisie alleen een visie betreft, een ingediend voorstel. Niets meer en niets minder. Er is nog niets besloten in de gemeenteraad.” 

In het nieuwe jaar volgt er nog een vervolgstap om het gesprek gaande te houden. Een gesprek tussen de ondernemers met Peter Brouwer van SDBM (Stichting Deventer Binnenstad Management) en eventueel de schrijver(s) van de Binnenstadsvisie. “Dit overleg vindt in het nieuwe jaar plaats. December is de drukste maand van het jaar voor veel ondernemers, vandaar dat wij in overleg met elkaar tot het vervolg in januari zijn gekomen. Wij zijn blij dat we op dit moment gehoord zijn. De SDBM heeft veel goede dingen gedaan, maar bewoning in winkelpanden – op de begane grond – dat echt niet, nooit.” 

Van druk straatje tot ‘moeilijk’ winkelgebied tot groene multicultistraat
De winkeliers uit de Nieuwstraat en de Overstraten geven aan dat zij blijven vechten voor behoud van winkelpanden. Vooral de Nieuwstraat, die in vroegere tijden een drukke straat was die uitkwam op de markt, kreeg het een tijd geleden zwaar. Leegstand domineerde, jaar na jaar. 

Dankzij veel initiatieven van onder andere een actieve ondernemersvereniging, de komst van de SDBM – die Deventer volop op de kaart wil zetten – en lokale ondernemers die de handen uit de mouwen steken is de Nieuwstraat de laatste jaren een straat die zeker de moeite waard is om te bezoeken. De panden zijn gevuld en hier vind je niet drie telefoonwinkels op een rij. Hier vind je winkels waar je graag even binnen kijkt, zoals bij de Wereldwinkel of Kitchen Corner. Maar ook zijn hier volop eettentjes te vinden, van een oer-Hollandse cafetaria tot een luxe pastazaak. Ook voor sushi, cigköftem en natuurlijk een broodje kun je hier terecht. En ben je toe aan rust, boeken over het geloof, tweedehands kleding of ‘gewoon’ even een gesprek, dan ben je bij De Ontmoeting aan het juiste adres.  

Hier vind je een aanbod net even anders, met nu nog meer nieuwe ondernemingen
Maar het aanbod is nog veel groter. Een nieuwe bril, je kleding laten repareren, vers scharrel vlees, een batterij voor je horloge, of natuurlijk een mooi sieraad… hier vind je het. En wil je een tatoeage? Dan kun je bij twee zaken terecht in de Nieuwstraat. De tatoeageshop aan de zijde van de T.G. Gibsonstraat is een van de nieuwkomers in de straat, net als aterlier EE, waar je mooie creaties kunt kopen, uiteraard op maat gemaakt. Ook kun je hier lessen volgen om ook zelf creatief aan het werk te gaan. Binnenkort komt er ook nog een nieuwe pizzazaak in de straat. 

Zowel voor toeristen als voor ‘locals’ is hier van alles te vinden, waarmee het niet verwonderlijk is dat de ondernemers strijden voor hun straat. “De Nieuwstraat en de Overstraten doen het goed de laatste jaren, in tegenstelling tot de ‘hoofdstraten’. Hier domineert leegstand, vooral ‘achterin’ de Lange Bisschopstraat. Met de komst van de bibliotheek en binnenkort de supermarkt behoren wij nu tot de meest levendige straat van de binnenstad. Wij willen niet de dupe zijn van de leegstaand in de andere straten, vooral niet na als ons harde werken.”